Schroothandelaar en trucker uit Moorslede en Nieuwpoort riskeren tien en vijf jaar voor invoer 700 kilo coke

Redactie KW

Twee mannen uit Moorslede en Nieuwpoort riskeren in beroep tien en vijf jaar cel voor hun aandeel in de import van een gigantische lading cocaïne. Schroothandelaar Marino S. (56) kreeg vijf jaar cel, transporteur Yvan S. (58) moest drie jaar de cel in. Maar het parket ging in beroep omdat het de straffen veel te laag vond.

In het café van zijn voormalige echtgenote in Menen had schroothandelaar Marino S. een zekere ‘Flappie’ leren kennen. Het was die man die hem overtuigde om ladingen mangaanerts vanuit Colombia naar België te laten komen, op naam van zijn bedrijfje.

Er werden verscheidene keren hele ladingen mangaanerts naar België gebracht per containerschip, maar op 21 februari vorig jaar zat er tussen het erts nog een andere, meer waardevolle lading. De douane merkte op dat er wat loos was met het zegel van een van de containers en opende de lading. De speurders vonden er 625 pakketten met in totaal 679 kilogram cocaïne.

Vijf en drie jaar effectief

De politie besloot de lading eruit te halen, de container opnieuw af te sluiten en te wachten tot iemand de lading kwam ophalen. Dat bleek trucker Yvan S. te zijn, die vroeger in Menen woonde maar ondertussen in Nieuwpoort verblijft. De man reed de container naar Kruibeke en zette daar de lading af. Enkele maanden later volgden de arrestaties en huiszoekingen.

De rechtbank in Brugge veroordeelde Marino S. tot vijf jaar effectieve celstraf. Zijn bedrijf kreeg een boete van 48.000 euro opgelegd. Yvan S. moest dan weer drie jaar effectief de cel in. Maar het parket vond de straffen veel te laag. De zaak werd woensdag voor een tweede keer uitgesteld omdat er bij tussenarrest een advocaat moest worden aangesteld voor het bedrijf.

Nu dat is gebeurd, kan de zaak worden gepleit op 16 februari. De procureur-generaal kondigde al aan voor Marino S. tien jaar te zullen vorderen, voor Yvan S. vijf jaar. “Afhankelijk van het feit of hij op 16 februari met goede of slechte papieren komt, kan ik voor hem nog een deel met uitstel vragen.” (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.