‘Schrik van de horeca’ vraagt strafvermindering

Redactie KW

Het hof van beroep boog zich nog maar eens over de beruchte tafelschuimster Nadine W. In totaal moest ze zich verantwoorden voor 74 onbetaalde etentjes in het Brugse, Gent en aan de kust voor een bedrag van 1.670 euro.

Het hof van beroep veroordeelde de vrouw begin vorig jaar al eens tot 12 maanden cel voor 17 feiten waarbij ze op restaurant ging, maar uiteindelijk de rekening niet betaalde. In totaal at ze voor 335 euro.

Eind vorig jaar kwam daar nog eens twee maanden bij voor 19 onbetaalde restaurantbezoekjes, goed voor een totaal van 362 euro. Nu bundelde het hof nog eens 74 zaken bijeen waarvoor ze een factuur van 1.670 euro onbetaald liet.

Te strenge straf

Alle afzonderlijke straffen uit eerste aanleg samengeteld komt haar advocaat Peter Gonnissen aan zes jaar en 11 maanden cel en een boete van 22.400 euro. Wanneer ze die niet betaalt, komt daar nog eens een jaar en drie maanden bij. “Een veel te strenge straf vindt hij.

“Mochten alle zaken samen behandeld worden, zou ze nooit acht jaar hebben gekregen.” Wekenlang wroette hij zich door de in totaal 44 vonnissen van Brugge, Veurne en Gent waarbij zijn cliënte al dan niet verstek liet en het vonnis al dan niet correct werd betekend aan Nadine W.

Aan schandpaal genageld

Bij elk van de vonnissen vroeg de advocaat het hof dan ook mild te zijn. Hij vroeg in grote mate geen bijkomende straf op te leggen bij de twaalf maanden en twee maanden die het hof vorig jaar al eerder had uitgesproken. Hij hekelde ook het feit dat de vrouw al herkenbaar in beeld op televisie is gekomen en in de krant.

“Ze werd aan de schandpaal genageld en aan het volk getoond als een heks, terwijl het om een kwetsbaar persoon gaat.” De vrouw, beter bekend als ‘de schrik van de horeca’ kampt met psychische problemen, maar komt volgens het openbaar ministerie niet in aanmerking voor internering. Intussen zit ze sinds 18 juli 2019 in de gevangenis.

“Het siert u hoeveel energie u in uw cliënt heeft gestoken”, sprak de voorzitter aan het eind van de lange zitting. “Ik ben blij dat deze dag voorbij is”, antwoordde meester Gonnissen lachend. Hij wacht het arrest van het hof nu af, maar zal niet aarzelen om, als dat nodig zou zijn, ook dit arrest in cassatie aan te vechten. Uitspraak in beroep op 24 februari. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier