‘Schele’ cannabisdealer uit Brugge riskeert 18 maanden cel

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 19-jarige Bruggeling riskeert 18 maanden cel voor cannabisverkoop. Zijn advocaat pleitte voor een straf met uitstel.

In december vorig jaar kreeg de Brugse politie een tip binnen over een jonge, scheel kijkende Afghaan die cannabis dealde in het Astridpark. Enkele agenten in burger gingen op onderzoek uit en kregen S.A. op 16 december in de gaten.

“De beklaagde was duidelijk herkenbaar door zijn aandoening”, verduidelijkte de procureur tijdens het proces in de Brugse rechtbank. “De politie zag hoe hij zaken uitwisselde met een andere persoon en bij zijn arrestatie had hij acht zakjes cannabis op zak. In zijn woning werden nog eens 16 zakjes aangetroffen in een rugzak en in de dampkap.”

‘Uit financiële noodzaak’

Op de gsm van S.A. vond de politie allerlei drugsgerelateerde foto’s, onder meer van de beklaagde met een grote zak cannabis en een vuurwapen. Hij gaf toe dat hij al drie maanden dealde. “Het is een schande dat iemand naar België komt door de problemen in zijn land en hier op een schromelijke manier misbruik maakt van de gastvrijheid om het gezond maatschappelijk weefsel kapot te maken”, fulmineerde de procureur. Hij vroeg 18 maanden effectief.

Advocaat Kris Vincke benadrukte dat het om kleine hoeveelheden cannabis ging. “Hij dealde uit financiële noodzaak en omdat hij zelf gebruiker was”, pleitte hij. “Hij heeft er hooguit 400 euro aan verdiend. Hij vluchtte destijds naar België omdat zijn familie systematisch werd uitgemoord. Hopelijk kan een straf met uitstel volstaan.”

De uitspraak volgt op 6 mei. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.