Schadeclaim van 17 miljoen euro voor roekeloze visser

Redactie KW

Een Nederlandse visser riskeert in de rechtbank van Veurne naast een celstraf vooral een financiële strop. Door zijn roekeloosheid zou Jan S. de peperdure Nemo Link kabel in de Noordzee hebben doorgevaren. Dat is een stroomkabel tussen België en het Verenigd Koninkrijk. Er hangt hem een schadeclaim van 17 miljoen euro boven het hoofd.

Aan het Nemo Link Project werd meer dan tien jaar gewerkt door de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia en de Britse National Grid. Op die manier kon via de onderzeese stroomkabel elektriciteit worden uitgewisseld tussen beide landen. Kostprijs: meer dan 600 miljoen euro.

In april 2018 was het eindelijk zo ver en werd de 140 kilometer lange kabel in de zee gelaten. Maar nog tijdens de werkzaamheden werd de kabel zwaar beschadigd nadat visser Jan S. uit het Nederlandse Arnemuiden er overvoer. Dat gebeurde ter hoogte van Nieuwpoort.

Opzettelijke beschadiging?

“Tijdens de werkzaamheden werd de kabel eerst op de zeebodem gelegd en later ingegraven”, schetst de procureur het verhaal. “Er waren strikte regels voor de vissers toen. Die werden overal meegedeeld, ook in Nederland. Het was voor de vissers verboden te vissen in die zone, op 500 meter voor en na de kabel moesten de netten opgehaald worden.”

“Bovendien was er te allen tijde radiocommunicatie en zijn de vissers verplicht af te stemmen op die frequentie. Bovendien lagen er twee wachtschepen in de buurt om vissers te waarschuwen, ook met lichtsignalen. Op 30 april, om 5.30 uur, is een schip toch over de kabel gevaren, ondanks alle waarschuwingen. Een minuut later klonk er een alarm.”

“De schade werd met onderwaterfoto’s vastgelegd en is aanzienlijk. Er is een miljoenenclaim. Uit alle gegevens bleek dat schipper Jan S. met zijn schip ARM-7 verantwoordelijk is. Volgens ons gaat het om een opzettelijke beschadiging. Ik vorder een straf.”

Schadeclaim van 17 miljoen euro

Alhoewel Jan S. verzekerd is, dreigt de financiële strop. Nemo Link, de beheerder van de werkzaamheden en kabel, vordert ongeveer 300.000 euro. Het Japanse bedrijf Sumitomo Electric Industries echter, dat de kabel bouwde en moest herstellen, vraagt om en bij de 17 miljoen euro.

“Volgens ons gaat het wel degelijk om een opzettelijke beschadiging”, sprak meester Patrick Arnou namens Nemo Link. “Die man was eerst niet te bereiken via het verplichte radiokanaal. Na het afvuren van vuurpijlen om 3.55 uur ’s nachts kon hij toch gecontacteerd worden en werd hij gewezen op het gevaar. Hij beloofde weg te blijven. Om 5.30 uur is hij dan toch met neergelaten vissersnetten over de kabel gevaren. Hij heeft het risico van de mogelijkheid tot schade er bewust bij genomen.”

Toch betwisting

Advocaat Jean-Luc Lombaerts staat visser Jan S., geen onbekende in Nederland en bij de Tuchtraad voor zeevisserij, bij. “Volgens ons blijft het onduidelijk waar die kabel precies lag. Hij deed het absoluut niet met opzet. Maar alvorens te pleiten wil ik eerst nieuw overleg met mijn cliënt, om hem met de bewijslast te confronteren. Mogelijk draait hij daarom bij.” De zaak gaat verder op 19 maart. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier