Roeselaarse prostitutiebaas riskeert acht jaar cel voor zware uitbuitingspraktijken

Minstens 38 prostituees werden “op schier industriële schaal” uitgebuit. © Getty Images
Redactie KW

Een 56-jarige installateur van zonnepanelen riskeert in de Brugse rechtbank acht jaar effectieve celstraf voor verregaande uitbuiting van tientallen Latijns-Amerikaanse prostituees in bordelen in onder meer Roeselare, Brugge en Deerlijk. De man vluchtte eind 2019 met zijn vrouw naar Thailand en zou daar overleden zijn. Maar het gerecht plaatst daar vraagtekens bij.

In het voorjaar van 2018 stelde de politiezone Gavers vast dat Latijns-Amerikaanse vrouwen en transseksuelen hun diensten via Redlights.be aanboden in een pand in Deerlijk. De politie viel er binnen en vernam van de aanwezige prostituees dat zij dagelijks 80 euro huur betaalden aan de Dominicaanse Andrea C. (44) uit Izegem. Ze moesten ook de helft van hun inkomsten afstaan.

“De slachtoffers werden onder valse voorwendsels overgebracht naar Europa waar ze zogezegd in een kapperszaak aan de slag konden”, pleitte Dahpné Florequin, de advocate van twee transvrouwen die zich burgerlijke partij stelden in de zaak. “Afgezonderd van hun familie en de Nederlandse taal niet machtig waren zij gemakkelijke prooien. Ze moesten betalen voor de advertenties en vrijen zonder condoom. Als ze niet gehoorzaamden, kregen ze slagen. Een van mijn cliënten heeft meer geld betaald dan verdiend.”

Slachtoffer wordt pooier

Roeselarenaar Patrick V. (56), een installateur van zonnepanelen, bleek de baas achter de schermen. Andrea C., sinds maart 2018 zijn rechterhand, regelde de huurcontracten voor kamers in onder meer Deerlijk, Roeselare en Brugge. Opmerkelijk: de vrouw werd in 2013 zélf erkend als slachtoffer van mensenhandel, waardoor ze een verblijfsvergunning kreeg. Later begon ze haar toenmalige pooier te helpen wat haar in Antwerpen 30 maanden cel opleverde. Toen Patrick V. eind 2019 met zijn partner Krittaphak V. (50) naar Thailand vluchtte nam ze de business over.

In augustus vorig jaar werd Andrea C. samen met haar partner Gabriel R. (42) gearresteerd in Roeselare, waar bordelen werden gerund vanuit villa’s langs de Heirweg en Mandellaan. In die laatste brak in december 2018 zelfs brand uit. Eén dame liep toen brandwonden op aan de handen.

Eigen dood in scène gezet

Voor Patrick V. en Andrea C. vroeg procureur Mike Vanneste acht jaar cel en 304.000 euro boete. “Zij hebben bijna 2,5 jaar lang minstens 38 prostituees op schier industriële schaal uitgebuit”, schoot hij met scherp. Bram Elyn, de advocaat van C., vroeg om een mildere straf uit te spreken. “Ze werd subtiel in die praktijken meegesleurd door de hoofdbeklaagde, die duidelijk zijn dood in scène zette. Ze had niet door dat ze met illegale zaken bezig was.”

Patrick V. zou vorig jaar overleden zijn in Thailand, maar daar plaatste de procureur vraagtekens bij. “We hebben nooit een officieel overlijdensattest gezien”. Krittaphak V. en Gabriel R., die in Zwitserland twaalf jaar cel kreeg voor gewapende overvallen, riskeren respectievelijk vier en vijf jaar cel en elk 304.000 euro boete voor hand- en spandiensten. De procureur vroeg daarnaast een totale verbeurdverklaring van bijna 350.000 euro.

Fortuinen aan huurgelden

Ook de eigenaar van de Roeselaarse panden, Gabriël T. (85) uit Izegem, riskeert vijf jaar cel. Volgens de procureur verdiende hij fortuinen aan huurgelden. Ook zijn zoon Marc T. (53) en kleinzoon Maarten (23) T. uit Roeselare riskeren elk drie jaar cel. Volgens het gerecht werkte de familie T. actief mee aan de constructie, maar volgens hun advocaten wisten ze niet wat er zich in de panden afspeelde. “Pas na de brand in de Mandellaan begon het hen te dagen”, klonk het. De uitspraak volgt op 14 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier