https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roemeense gangster riskeert vier jaar cel voor brutale afpersing in Jabbeke

Redactie KW

De beruchte gangster Marius C., lid van de Roemeense maffia, riskeert in de Brugse rechtbank vier jaar effectieve celstraf voor een brutale afpersing op een parking in Jabbeke. “Als mijn cliënt niet meewerkte, zouden ze hem een oor afsnijden en zijn gezin uitmoorden”, pleitte de advocate van het slachtoffer. Samen met C. staan nog drie anderen terecht.

Op 27 september 2019 nam de beruchte Roemeense crimineel Marius C. (35) telefonisch contact op met een landgenoot die in Torhout woont. Hij vroeg de bedrijfsleider om in zijn peperdure BMW naar de snelwegparking in Jabbeke te rijden.

Schadevergoeding

Vertrouwd met de reputatie van het notoire maffialid, een imposante spierbundel en voormalig kickbokser, stemde het slachtoffer hiermee in. Op de parking stapten C. en zijn Roemeense kompaan I.M. (39) op hem af. C. stapte in bij de Torhoutenaar en duwde hem een mes onder de neus.

“Mijn cliënt moest 28.000 euro overschrijven en een verkoopovereenkomst voor zijn wagen ondertekenen”, pleitte de advocate van het slachtoffer vrijdag.

“Als hij niet meewerkte, zouden ze hem een oor afsnijden. Ze beweerden bovendien dat er kompanen voor zijn woning stonden die zijn gezin zouden uitmoorden als hij niet meewerkte. Mijn cliënt heeft na de feiten nog lang in angst geleefd en dook zelfs onder bij familie. Wij vragen een schadevergoeding van 10.000 euro.”

In Roemeense cel

Het doodsbange slachtoffer vroeg wat hem gevraagd werd, stond zijn wagen af en werd achtergelaten op de parking. Net als de kleine Lancia, waarmee C. en M. naar de parking waren afgezakt. Hoewel hij had moeten beloven om te zwijgen, stapte het slachtoffer toch naar de politie.

Een paar maanden later werd de BMW in de buurt van Lyon door de Franse politie onderschept. Naast I.M. werden ook R.M. (31), een Roemeen die in Koekelare woont, en D.C. (33), de vriendin van Marius C., in de boeien geslagen. Die laatste twee werden meteen weer gelost onder voorwaarden. I.M. werd later gelost.

Marius C. zelf werd ook in Frankrijk opgepakt en zit momenteel in de cel in Roemenië, waar hij acht jaar cel kreeg voor onder meer drugshandel, geweldpleging, verkrachting, ontvoering en bendevorming. De procureur vroeg vier jaar effectieve celstraf voor Marius C., die zijn kat stuurde naar het proces.

Proces uitgesteld

“Hij gaf eerder al toe dat hij de anderen gepusht heeft”, stelde ze. “Niet zonder enige trots gaf hij toe dat hij gewelddadig kan zijn, maar dat hij in Jabbeke geen geweld moest gebruiken omdat zijn reputatie het nodige deed. Hij beweerde dat het slachtoffer nog geld aan hem moest, maar daar zijn geen bewijzen voor.”

De drie anderen riskeren voor hun aandeel elk twee jaar cel. Ze vragen allen de vrijspraak. I.M. gaf Marius C. naar eigen zeggen enkel een lift. “Hij wist niet wat er op die parking ging gebeuren”, pleitte hij. “Hij durfde niet te weigeren en kreeg er 2.000 euro voor.”

R.M., die in opdracht van C. het tweede deel van het inschrijvingsbewijs van de BMW moest ophalen in de woning van het slachtoffer, beweerde dat hij onder druk werd gezet. Ook de vriendin van Marius C. waste haar handen in onschuld. “Zij moest out of the blue een rekening openen in Roemenië. Zij wist totaal niet dat dit voor een afpersing was”, aldus haar advocaat.

De rechter stelde de zaak hierop uit naar 1 oktober om na te gaan of het Brugse dossier geen overlappingen vertoont met een recent proces tegen de vier beklaagden in Lyon. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten