Rechter snoeihard voor dealer die 4,6 kilo speed verkocht: “Hoeveel hersenen heeft u kapotgemaakt in Houthulst?”

© gf
© gf
Redactie KW

Een drietal uit Houthulst moest zich dinsdagmorgen verantwoorden bij de Veurnse strafrechter wegens drugshandel. Het kopstuk zou maar liefst 4.6 kilogram speed en XTC hebben verkocht aan afnemers in en rond Houthulst, in een tijdspanne van drie jaar. Hij riskeert 2 jaar cel, 8.000 euro boete en een verbeurd verklaring van 10.000 euro drugsgeld.

“Jij bent niet aansprakelijk voor al dat leed, he? Hoeveel hersenen in de streek van Houthulst heb jij kapotgemaakt door drugs te dealen, denk je? U bent net als een virus. We zouden u in quarantaine moeten plaatsen, maar dan in de gevangenis.” Die uitbrander kreeg hoofdverdachte Ian D. uit Houthulst te horen van de strafrechter, dinsdag op de rechtbank in Veurne. De man wordt verdacht van invoer, verkoop, bezit en gebruik van speed en XTC.

Dochter te eten geven

Zijn advocaat probeerde de feiten te kaderen. “Mijn cliënt zat financieel aan de grond en was zelf gebruiker. Hij verkocht drugs om in zijn levensonderhoud te voorzien en om zijn dochter eten te kunnen geven. Hij had net een echtscheiding achter de rug en moest de woning, die hij met zijn ex had aangekocht, alleen zien af te betalen. Ik wil het niet goedpraten, maar mijn cliënt heeft niet het grote geld verdiend hiermee”, pleitte zijn advocaat.

Er werd een straf met uitstel gevraagd en een herleiding van de gevorderde verbeurd verklaring. “Mijn cliënt is clean sinds zijn aanhouding en leeft zijn voorwaarden volledig na”, aldus de raadsman. De procureur vond dat Ian D. echter op de blaren moest zitten na drie jaar drugs dealen. Hij wou niet weten van een straf met uitstel.

Speed in ruil voor seks

Ook Tamara D. en Jens D. uit Houthulst stonden terecht. Beiden gingen wel eens mee met Ian D. naar Nederland om de drugs aan te gaan kopen. Tamara D. is zijn buurvrouw en kreeg speed in ruil voor seks. Jens D. was dan weer hoofdzakelijk gebruiker van cannabis. Beiden gingen over tot spontane bekentenissen. Ook voor het openbaar ministerie was duidelijk dat zij vooral gebruikers waren en geen hoofdrol speelden in drugshandel in Houthulst.

Voor Tamara D. werd 8 maanden cel gevorderd, voor Jens D. 6 maanden cel. Beiden zouden nog in aanmerking komen voor een probatie-opschorting, straf met uitstel of werkstraf. Vonnis 9 februari. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier