Rechter mild na wilde achtervolging op gestolen voertuig, waarbij bestuurder politie probeerde aan te rijden

De bestuurder (20) van het gestolen voertuig dat in oktober betrokken raakte in een wilde achtervolging van in De Panne tot Oostduinkerke – en daarbij een politieman probeerde aan te rijden – is veroordeeld tot 24 maanden cel waarvan 18 met probatie-uitstel. De andere inzittende, amper 18 jaar, kreeg 60 uur werkstraf. De rechter toonde zich dus behoorlijk mild. Twee politie-inspecteurs van PZ Westkust kregen beide 1.250 euro morele schadevergoeding.

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto

In de nacht van 26 op 27 oktober rond 3.20 uur zag de politie op bewakingsbeelden van op de Markt in De Panne hoe een grijze Volkswagen Golf traag rondreed. Gezien de avondklok wekte dat interesse, waarop een patrouille erop af ging. Bij het zien van die combi scheurde het voertuig weg. Er ontstond een achtervolging met snelheden tot 140 kilometer per uur. Meermaals werden rode lichten genegeerd en scheurde de Volkswagen Golf rakelings langs geparkeerde auto’s. Langs de Koksijdesteenweg in Oostduinkerke ging de wagen aan het slippen. De auto kwam in tegengestelde rijrichting te staan, neus aan neus met de achtervolgende combi.

Schoten gelost

Twee inspecteurs van PZ Westkust stapten uit met getrokken wapen om de inzittenden tegen te houden. In plaats van uit te stappen, besloot de bestuurder het gaspedaal in te drukken. De wagen stevende recht op een van de politie-inspecteurs af. Hij kon ternauwernood wegspringen. Zijn collega wou een aanrijding voorkomen en besloot te richten op de banden van het voertuig. Hij loste drie schoten. Pas later stopte het voertuig omdat het niet meer kon rijden. Twee passagiers, onder wie een minderjarig meisje, gaven zich meteen over. De bestuurder sloeg te voet op de vlucht.

Onder het slijk

Hij werd pas de volgende dag aangetroffen aan het Koksijds station, volledig onder het slijk. De Volkswagen Golf bleek die avond nog gestolen in Komen-Waasten, bij een vriendin van de moeder van de hoofdbeklaagde. Bovendien had de bestuurder niet eens een rijbewijs. Beide meerderjarigen werden aangehouden en dus voor de correctionele rechtbank gebracht. Het minderjarige meisje kwam voor de jeugdrechter.

Uit de hand gelopen joyride

“Mijn cliënt is slachtoffer van dit hele gebeuren. Hij wist niet eens dat de wagen gestolen was. Ze wilden gewoon een nachtelijke rit maken om te ontsnappen aan de verveling door corona. Hij kon er niet aan doen dat de bestuurder, iemand met wie hij pas bevriend was, het gaspedaal indrukte en de politie omver wou rijden”, klonk het.

Er werd de vrijspraak gevraagd, ondergeschikt een straf met uitstel of een werkstraf. De advocate van de bestuurder, die onder meer wordt vervolgd voor gewapende weerspannigheid, vond het dan weer uit de lucht gegrepen dat haar cliënt alle schuld kreeg. “Alsof de anderen niet wisten dat de wagen gestolen was. Dit is gewoon een erg uit de hand gelopen joyride, waarbij werd gehandeld uit een soort paniekreactie. Uiteraard valt dit niet goed te praten. Mijn cliënt beseft nu maar al te goed dat hij een grote, domme fout maakte.” De raadsvrouw vroeg om mildheid, gezien de jeugdige leeftijd van haar cliënt en een blanco strafregister.

Rechter behoorlijk mild

De rechter hield het op 24 maanden cel voor de bestuurder, waarvan 18 maanden onder probatie-voorwaarden. Dat betekent dat de bestuurder dus binnenkort vrij kan komen, gezien hij sinds zijn arrestatie in voorhechtenis zit en dat in rekening gebracht moet worden met de celstraf. Zijn straf kan nog overigens nog volledig effectief worden indien hij zijn voorwaarden niet naleeft of nieuwe feiten pleegt. De passagier kreeg 60 uur werkstraf, maar kijkt aan tegen 12 maanden cel als hij die niet uitvoert. De twee politie-inspecteurs die zich burgerlijke partij stelden, kregen elk 1.250 euro morele schadevergoeding toegewezen. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.