Rechter in kortgeding beslist dat Eddy Louwie voorlopig gemeenteraadslid blijft in Nieuwpoort

Eddy Louwie. © DVL
Redactie KW

De rechter in kortgeding van de rechtbank van Veurne heeft beslist dat Eddy Louwie (58) voorlopig gemeenteraadslid blijft in Nieuwpoort. Het schorste de beslissing om hem uit de gemeenteraad te zetten, in afwachting van de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. “Ik neem mijn mandaat voort op maar zal tijdens de gemeenteraad in het publiek zitten”, zegt Eddy Louwie.

Exact een maand geleden, tijdens de laatste gemeenteraad in Nieuwpoort, werd een opmerkelijke beslissing genomen. De 58-jarige Eddy Louwie, zelf al jaren lid van CD&V werd door diezelfde CD&V-meerderheid uit de gemeenteraad gezet. “Na onderzoek bleek dat Louwie niet gedomicilieerd is op het adres waar hij nu woont. Dat is nochtans een vereiste om te voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden. We volgen gewoon de wetgeving”, klonk het bij de beslissing.

Louwie erkende dat hij verhuisde maar woont nog altijd in Nieuwpoort. “Ik ben een kritische geest binnen mijn eigen partij en het schepencollege wil mij zo de mond snoeren”, stelt Louwie.

Gemeenteraad volgen in publiek

Louwie spande een zaak aan bij de rechter in kortgeding in Veurne en eiste een dwangsom van liefst 500.000 euro als de stad Nieuwpoort op de volgende gemeenteraad donderdagavond een opvolger zou inzweren. De rechter veegde die dwangsom van tafel maar oordeelde dat de zaak van Louwie dringend is en hij aangetast zou worden in zijn rechten.

Er wordt nu gewacht op de zaak bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. De zaak komt op 17 november voor, een beslissing volgt enkele weken later. “Op dit moment blijf ik dus gemeenteraadslid en mag er geen opvolger aangeduid worden”, zegt Louwie. “Ik zal donderdagavond ook aanwezig zijn op de gemeenteraad maar zal niet zetelen maar plaatsnemen in het publiek. Ik wil me op die manier indekken tegen eventuele andere beslissingen. Maar ik sta recht in mijn schoenen en kom op voor mijn kiezers. Ik krijg overigens ook veel steun, ook uit onverwachte hoek.”

Delicate zaak

De stad Nieuwpoort kreeg op dit moment dus ongelijk en moet opdraaien voor de gerechtskosten en rechtsplegingsvergoeding, die samen bijna 2.000 euro bedragen.

Burgemeester Geert Vanden Broucke van Nieuwpoort wil de zaak nu afwachten. “Voorlopig gaan we niet reageren, want het is een delicate zaak”, zegt Vanden Broucke. “Op de gemeenteraad donderdagavond is het eerste punt van de agenda een verduidelijking aan Eddy Louwie dat hij niet deel kan nemen aan de gemeenteraad omdat hij anders een sanctie riskeert. Maar dat weet hij blijkbaar zelf wel. Voor het overige onthouden we ons van commentaar.”

Iedereen lijkt dus te wachten op de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen in december, maar ook daartegen is nog beroep mogelijk. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier