Rapper krijgt werkstraf voor dealen van drugs

Solomon M. (36) uit Oostende, alias rapper D-Large, is in beroep veroordeeld tot een werkstraf van 300 uur voor witwas en drugshandel. Voor het bezit van verboden wapens krijgt hij drie maanden cel.

© Getty Images
© Getty Images

Oorspronkelijk komt hij uit Nigeria, maar intussen woont hij al meer dan 15 jaar in België. Nadat zijn vader –die politiek actief was- werd vermoord, vluchtte hij naar Europa om uiteindelijk in Oostende te stranden. Hij schoolde zich om tot lasser en hij werkte de afgelopen jaren als interimarbeider.

Na zijn uren timmerde hij onder de artiestennaam D-Large aan een carrière als Afropop-muzikant, in zijn thuisland Nigeria. De videoclips die hij daarbij in Vlaamse kerken en kastelen opnam, werden gretig aangeklikt op YouTube. “Ik ben klaar om mijn plaats op te eisen in de Afrikaanse muziekscène”, verklaarde D-Large in 2018 aan een Nigeriaanse krant.

“Ik heb hard gewerkt in België, om mijn rekeningen te betalen. Maar nu keer ik terug naar mijn wortels.” Maar toen hij in december 2018 naar Nigeria wou reizen om daar op te treden als steun van een Nigeriaanse politicus, werd hij op de luchthaven van Schiphol onderschept. In zijn broek zat niet minder dan 42.455 euro aan cash geld. Later verklaarde hij dat hij dat geld had gekregen van ene ‘mister Didi’ om auto-onderdelen mee te kopen.

Huiszoeking

“Dat was niet gelukt, en hij wou dat geld teruggeven”, aldus zijn advocate. Maar bij huiszoeking in zijn appartement in Oostende op 26 juni 2019 vonden de agenten ook 182 gram heroïne, 20 gram cocaïne, tal van luxeproducten en vier gsm’s. Dat hij drugs dealde in Oostende, geeft hij toe.

“Maar hij deed dat te voet en met de fiets, erg onprofessioneel, amateuristisch zelfs!” Volgens zijn advocate was haar cliënt depressief geworden door de uitzichtloosheid van zijn situatie. Hij was verslaafd geraakt, en was als verslaafde zelf ook beginnen verkopen.” Dat die 42.455 euro drugsgeld was, ontkende hij dan ook. Ook de duizenden euro’s die hij overschreef naar Nigeria, was volgens zijn advocate geen witwas.

“Hij draagt cultureel gezien de verantwoordelijkheid voor zijn familie. Dat ging om kleine bedragen, slechts twee ervan waren boven de duizend euro. Met zijn spaarcentjes wilde hij enkel zijn familie in Nigeria steunen.” In plaats van 2 jaar effectief, vroeg ze voor haar cliënt een werkstraf.

Werkstraf

“Hij heeft hard gewerkt om uit de put te geraken, het heeft geen zin om hem er nu nog dieper in te duwen.” Het openbaar ministerie hecht weinig geloof aan het hele verhaal. Op zijn appartement werd 4.500 euro cash gevonden en naast de drugs ook een boksbeugel, een bankkaartmes en tal van luxegoederen.

Ondanks zijn ontkennen, achtte het hof de witwas wel bewezen, maar uiteindelijk milderde het hof de straf naar een werkstraf van 300 uur. Indien hij die niet uitvoert, moet hij alsnog voor twee jaar naar de gevangenis. Er werd ook voor 70.000 euro verbeurd verklaard. Voor de boksbeugel en het bankkaartmes dat op zijn appartement werd gevonden, krijgt hij drie maanden cel.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.