Rapper D-Large vraagt werkstraf voor dealen drugs

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Solomon M. (36) uit Oostende, alias rapper D-Large, riskeert in beroep 2,5 jaar cel voor witwas, drugshandel en bezit van verboden wapens. Zelf minimaliseert hij alles en vraagt hij een werkstraf.

Oorspronkelijk komt hij uit Nigeria, maar intussen woont hij al meer dan 15 jaar in België. Nadat zijn vader, die politiek actief was, werd vermoord, vluchtte hij naar Europa om uiteindelijk in Oostende te stranden. Hij schoolde zich om tot lasser en hij werkte de afgelopen jaren als interimarbeider.

Na zijn uren timmerde hij onder de artiestennaam D-Large aan een carrière als Afropop-muzikant, in zijn thuisland Nigeria. De videoclips die hij daarbij in Vlaamse kerken en kastelen opnam, werden gretig aangeklikt op YouTube. “Ik ben klaar om mijn plaats op de eisen in de Afrikaanse muziekscene”, verklaarde D-Large in 2018 aan een Nigeriaanse krant.

Onderschept op Schiphol

“Ik heb hard gewerkt in België, om mijn rekeningen te betalen. Maar nu keer ik terug naar mijn wortels.” Maar toen hij in december 2018 naar Nigeria wou reizen om daar op te treden als steun van een Nigeriaanse politicus, werd hij op de luchthaven van Schiphol onderschept. In zijn broek zat niet minder dan 42.455 euro aan cash geld. Later verklaarde hij dat hij dat geld had gekregen van ene ‘mister Didi’ om auto-onderdelen mee te kopen.

“Dat was niet gelukt en hij wou dat geld teruggeven”, aldus zijn advocate. Maar bij een huiszoeking in zijn appartement in Oostende op 26 juni 2019 vonden de agenten ook 182 gram heroïne, 20 gram cocaïne, tal van luxeproducten en vier gsm’s. Dat hij drugs dealde in Oostende, geeft hij toe.

Spaarcenten voor familie

“Maar hij deed dat te voet en met de fiets, erg onprofessioneel, amateuristisch zelfs!” Volgens zijn advocate was haar cliënt depressief geworden door de uitzichtloosheid van zijn situatie. Hij was verslaafd geraakt en was als verslaafde zelf ook beginnen verkopen.”

Dat die 42.455 euro drugsgeld was, ontkent hij dan ook. Ook de duizenden euro’s die hij overschreef naar Nigeria, was volgens zijn advocate geen witwas. “Hij draagt cultureel gezien de verantwoordelijkheid voor zijn familie. Dat ging om kleine bedragen, slechts twee ervan waren boven de duizend euro. Met zijn spaarcentjes wilde hij enkel zijn familie in Nigeria steunen.”

Tal van luxegoederen

In de plaats van twee jaar effectief, vraagt ze voor haar cliënt een werkstraf. “Hij heeft hard gewerkt om uit de put te geraken, het heeft geen zin om hem er nu nog dieper in te duwen.” Het openbaar ministerie gelooft van het hele verhaal maar weinig. Op zijn appartement werd 4.500 euro cash gevonden en naast de drugs ook een boksbeugel, een bankkaartmes en tal van luxegoederen.

Voor de witwas en de drugshandel werd twee jaar gevorderd, voor de verboden wapens nog eens zes maand extra. Solomon M. las aan het eind van de zitting nog een emotionele brief voor aan het hof waarin hij nog een kans vroeg. “Ik heb een fout gemaakt, maar ik heb mijn les geleerd en zal mij nooit of nooit meer inlaten met drugs. Ik ben erg veranderd intussen.” Uitspraak op 16 februari. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier