Psycholoog van André Gyselbrecht veroordeeld voor schending beroepsgeheim

Laurens Kindt

Johan M., de psycholoog uit Damme die een cruciale rol speelde in het proces over de Kasteelmoord, is veroordeeld tot zes maanden celstraf met uitstel en 800 euro effectieve boete voor twee feiten van schending van zijn beroepsgeheim. Voor twee andere feiten waarvoor hij werd vervolgd, is de man vrijgesproken.

Op een vorige zitting vroeg het Brugse parket om de man te veroordelen tot de maximumstraf voor vier feiten van schending van het beroepsgeheim. Tijdens het onderzoek en de rechtszaak over de kasteelmoord – de moord op Stijn Saelens in januari 2012 – bleek dat Johan M. een cruciale rol speelde in de periode voorafgaand aan de moord en erna. Zo begeleidde hij Elisabeth Gyselbrecht en Stijn Saelens in een vorm van relatietherapie, behandelde hij daarna ook nog Elisabeth Gyselbrecht en André Gyselbrecht. Omdat die twee laatsten op een gegeven moment vreesden dat Stijn Saelens met zijn kinderen naar Australië wilde vluchten, leidden ze een procedure in bij het vredegerecht van Tielt. Ook dienden ze tegen klacht in tegen Stijn Saelens wegens vermeende feiten van incest. In beide procedures zouden er stukken gebruikt zijn die opgesteld werden door psycholoog Johan M. Dat zou ook het geval geweest zijn bij de procedures voor de kamer van inbeschuldigingstelling, die zich moest buigen over een eventuele voorwaardelijke invrijheidsstelling van André Gyselbrecht toen die in voorhechtenis zat.

1000 euro

De advocaat van Johan M. betwistte dat zijn cliënt zich schuldig had gemaakt aan schending van het beroepsgeheim. “Die schriftelijke documenten waren in feite schriftelijke getuigenissen voor een rechtbank. Die mocht hij wél doen zonder zijn beroepsgeheim te schenden en die hebben evenveel waarde als mondelinge getuigenissen”, pleitte hij. “Bovendien staan er geen onthullingen in die de bestemmelingen, André of Elisabeth Gyselbrecht, niet al wisten”, klonk het. Johan M. zelf zei dat hij ‘gezocht’ werd door het parket. “Ik heb het gevoel dat ik sedert mijn getuigenis op het proces achternagezeten wordt. Het is begonnen met een tuchtklacht bij de psychologencommissie op basis van krantenartikels over mijn getuigenis. Die zaak loopt nog altijd. Ik kan me niet van het gevoel ontdoen dat men mij zoekt omdat ik op het proces tegen iedereens verwachting in toch dingen verteld heb die mij door Elisabeth en André zijn gemeld en waarvan ik in eer en geweten dacht en nog altijd denk dat ik ze moest meedelen”, zei hij tijdens de behandeling van de zaak. De rechtbank geloofde hem dus deels, maar achtte Johan M. toch schuldig aan twee feiten van schending van het beroepsgeheim. Aan de ouders van Stijn Saelens, die zich burgerlijke partij stelden, moet hij nu een schadevergoeding van in totaal 1000 euro betalen.