Vier Fransen, waaronder twee broers, zijn door de Kortrijkse strafrechter tot celstraffen van 20 tot 42 maanden veroordeeld voor enkele brute overvallen in Kortrijk, Menen en de Frans-Waalse grensstreek. Telkens hadden ze het op dure juwelen van oudere dames gemunt. Er was tot acht jaar cel gevraagd, maar enkele overvallen kon de rechter niet met zekerheid aan de beklaagden toewijzen waardoor ze daarvoor vrijuit gaan. Eén van hen is zelfs volledig vrijgesproken.
De werkwijze van de brute overvallers was telkens gelijkaardig. Zowel in 2018 als in 2019 schaduwden ze een tijdlang oudere dames die wel heel dure juwelen droegen. Als ze hun moment gekomen achtten – vaak toen ze thuis arriveerden na boodschappen – grepen ze de slachtoffers vast, spoten met pepperspray en wrikten of trokken ringen, armbanden of uurwerken van de handen of armen. De kostprijs van de sieraden liep soms wel op tot 135.000 euro. Geweld schuwden de daders niet. Eén vrouw liep een gebroken vinger op, een andere een gebarsten kaakprothese toen ze een prop in de mond geduwd kreeg. Ze sloegen onder meer toe in Kortrijk, Menen, Neuville-en-Ferrain en Moeskroen.
De buit probeerden de daders te verzilveren, onder meer bij een diamanthandelaar in Antwerpen. De man stond mee terecht en werd verdacht van heling, maar werd vrijgesproken. Volgens de rechter kon niet bewezen worden dat hij van de kwalijke oorsprong van de juwelen afwist.
Franse zigeunerclan
Het onderzoek leidde naar een Franse zigeunerclan. Vijf verdachten konden geïdentificeerd worden. Twee van hen konden op 24 januari 2020 door een motorrijder van de politie staande gehouden worden nadat ze door het rood licht reden in de Doorniksewijk in Kortrijk. Maar toen de agent hen wou aanspreken, kreeg hij pepperspray in het gezicht. Wat volgde was een achtervolging waarbij de wagen de motard tegen een bus op het andere rijvak wou duwen. Poging doodslag, luidde de kwalificatie voor Patrick R. (38) en Ludovic C. (46), maar beiden zijn vrijgesproken. Volgens de rechters kon niet bewezen worden wie precies achter het stuur zat. Er zat op dat moment nochtans al afluisterapparatuur in de wagen, maar die werd tijdens het onderzoek niet beluisterd.
De twee broers Bero (48) en Patrick R. kregen met elk 42 maanden effectieve celstraf de zwaarste straf. De openbare aanklager vroeg hun onmiddellijke aanhouding, maar daar gingen de rechters niet op in. Ze verklaarden wel 90.000 euro verbeurd en kenden twee slachtoffers in totaal een schadevergoeding van ruim 150.000 euro toe. Maar heel wat slachtoffers bleven door enkele vrijspraken ook in de kou staan. (LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier