Procureur misnoegd over 20-jarige die met leefloon cannabis koopt

Redactie KW

Het Openbaar Ministerie in de strafrechtbank in Veurne maakte zich vrijdagochtend bijzonder boos op een 20-jarige man uit De Panne, die zich evenwel niet liet zien. “Die man krijgt een appartement én een leefloon van het OCMW en betaalt er zijn cannabis mee. Moest ik kunnen, ik liet zijn appartement verbeurd verklaren.”

De 20-jarige Khylian J. uit De Panne werkte mateloos op de zenuwen van de procureur. De amper 20-jarige jongeman werd eind vorig jaar in het skatepark in De Panne betrapt toen hij joints aan het roken was. De politie vond bij hem een hoeveelheid cannabis.

Er werd meteen daarna een huiszoeking met toestemming uitgevoerd op zijn appartement en daar werd nog eens 16 gram cannabis gevonden. De man werd een bemiddeling voorgesteld maar hij daagde niet op. Evenmin daagde hij op zijn proces op.

Budgetbegeleiding

“Mijn haar komt echt recht van zo’n zaken en zo’n beklaagden”, maakte de procureur zich boos. “Deze jongeman krijgt een appartement ter beschikking van het OCMW én een leefloon. Bovendien krijgt hij ook budgetbegeleiding aangeboden. Hij krijgt, na aftrek van zijn schulden, elke keer 180 euro leefloon en geeft toe dat hij de helft daarvan spendeert aan cannabis.”

“Het is dus eigenlijk de maatschappij die zijn appartement betaalt, zijn begeleiding én zijn cannabis. Moest ik kunnen, ik vroeg om zijn appartement verbeurd te verklaren en dat te geven aan mensen in nood of alleenstaande ouders die in de problemen zitten. Dat kan ik niet en dus eis ik een effectieve straf.”

Vonnis op 3 september. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.