Primeur in Kortrijk: Frans duo terecht voor verkoop lachgas

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Voor het eerst moesten twee beklaagden zich woensdag voor de rechter in Kortrijk verantwoorden voor de verkoop van lachgas. Het Franse duo kon met een ballon in de mond en met 5 flessen lachgas in hun auto in Menen geklist worden. Ze riskeren 6 maanden cel maar daagden niet op voor hun proces.

Op 10 maart 2021 kon de politie de twee Fransen van 25 in hun voertuig controleren. De man achter het stuur had een ballon in de mond en was lachgas aan het inhaleren. In de auto lagen nog 5 flessen lachgas, goed voor in totaal 862 dosissen lachgas.

“Niet meer voor eigen gebruik, dus hadden ze het in hun bezit om te verkopen”, vond de openbare aanklager. In de auto lag ook 15.000 euro cash geld. Eén beklaagde bekende dat hij af en toe eens lachgas gebruikte “om zijn hersenen te bevriezen”. Verkoop ontkenden ze in hun verklaring.

Gevaarlijk

“Lachgas wordt een echte pest”, vond de openbare aanklager. Hij refereerde daarmee aan het stijgend aantal vaststellingen van bezit van lachgas bij jongeren. Geen lockdownfeestje meer bijna waar geen ampullen of flessen lachgas gevonden worden.

Lachgas is voorlopig nog gemakkelijk verkrijgbaar en legaal in België. Gaspatronen worden verkocht voor gebruik bij slagroomspuiten. Maar het wordt steeds meer gebruikt als drug, voor het kortstondig euforisch gevoel dat het geeft bij inhaleren. Maar het kent ook gevaren. Misselijkheid, flauwvallen of hoofdpijn op korte termijn, gevolgen voor het centrale zenuwstelsel op langere termijn.

Verbod verkoop aan minderjarigen

Sinds 5 maart 2021 is het verboden om lachgaspatronen aan minderjarigen te verkopen. Steeds meer politiereglementen van politiezones verbieden recreatief bezit en kunnen overtreders met een GAS-boete bestraft worden. Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne riep parketten eerder al op streng op te treden tegen handelaars van lachgas.

Vonnis in Kortrijk op 5 mei. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier