Powerboatracer riskeert tien jaar cel voor smokkel van anderhalve ton coke

Redactie KW

De Oostendse powerboatracer Nico H. (59) riskeert nu 10 jaar gevangenis, nadat hij in beroep was gegaan tegen zijn celstraf van 8 jaar. Op zijn vissersboot de Bounty II werd achter een valse wand ruim anderhalve ton zuivere cocaïne met een straatwaarde van 225 miljoen euro aangetroffen. De Nederlandse zakenpartner van de Oostendenaar, Marnix V.R. (55), riskeert eveneens 10 jaar cel. Zelf ontkennen ze beiden met klem.

Het onderzoek naar de Oostendse powerboatracer Nico H. ging eind 2015 van start. Het gerecht verdacht er hem en zijn Nederlandse kompaan Marnix V.R. toen al van dat zij met de twee schepen Liberty en JHC Transporter pakketten met cocaïne oppikten op zee.

In januari 2016 stelden de speurders vast hoe een van die boten in het zog van een groot schip voer. ‘s Anderendaags spoelde 350 kilogram cocaïne aan op het strand van Westkapelle, net over de Nederlandse grens. Later kocht Nico H. de vissersboot Bounty 2, die op 6 mei 2017 richting Kaapverdië voer.

Strengere straffen gevraagd

Bij de terugkeer op 27 juni 2017 in de Oostendse haven ging de scheepvaartpolitie, getipt door de Amerikaanse antidrugseenheid DEA, over tot een controle. Aanvankelijk werd niks gevonden, maar bij een tweede poging werd ruim anderhalve ton zuivere cocaïne gevonden in een dubbele stalen wand. De drugs zaten verpakt in 65 zakken van 25 kilo.

Nico H. kreeg in eerste aanleg acht jaar cel, net als Marnix V.R. De Nederlander Arjen D. (60) , die in Aruba woont, kreeg een jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor zijn rol als boekhouder van de bende. Maar in beroep vorderde het openbaar ministerie strengere straffen. Voor Nico H. werd tien jaar gevorderd, net als voor Marnix V.R.

“Dat is voor mij de minimumstraf. Dat komt neer op één jaar per 150 kilogram cocaïne. We moeten dit streng bestraffen, want anders zal het drugsmilieu vanuit Antwerpen verschuiven naar Oostende en Zeebrugge omdat de straffen hier lager liggen. Hij kon het ook niet laten een sneer te geven naar de naam van de boot.

Telefonietaps

“De Bounty, een toepasselijke naam vind ik dat: “wit vanbinnen, donker vanbuiten!” Arjen D. kreeg eerder al in Antwerpen zes jaar cel voor gelijkaardige feiten. De procureur-generaal is akkoord dat daar geen extra straf moet aan gekoppeld worden. “Maar meneer was beter in Aruba gebleven. Dat is een mooi land in plaats van naar België te komen voor dwaze kloterij uit te halen.”

De advocaat van Nico H. haalde eerst alles uit de kast dat het strafonderzoek rond de telefonietaps berustte op procedurefouten alvorens tot de kern van de zaak te gaan. Volgens hem heeft H. inderdaad alle schijn tegen. “Maar als je de details bekijkt, zal je merken dat hij weldegelijk onschuldig is.”

Volgens hem belde H. zelf de autoriteiten toen het schip aanmeerde in Oostende omdat het schip panne had. “Hij was enkel betrokken bij de onderhoud van het schip.” Ook Marnix V.R. houdt vol dat het schip op weg was naar Afrika om daar als bevoorradingsschip te dienen tussen grote schepen en het land. “Dat mijn cliënt iets met de drugs te maken heeft is nergens bewezen!” De uitspraak in beroep is voorzien op 9 maart. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier