Piepjonge Bruggeling riskeert vier jaar cel voor zeven handtadiefstallen in dezelfde ochtend

Redactie KW

Een 20-jarige Bruggeling riskeert vier jaar effectieve celstraf voor een reeks brutale handtasdiefstallen in de Brugse binnenstad. Zijn kompaan kijkt aan tegen 30 maanden cel. “Mijn cliëntes durven niet meer alleen naar het werk”.

In de vroege ochtend van dinsdag 16 februari dit jaar werden in de buurt van de Katelijnestraat en het station in Brugge zeven dames op brutale wijze overvallen. De daders passeerden op een scooter en rukten de handtas uit de handen van hun slachtoffers, veelal met de fiets op weg naar hun werk.

Een van de slachtoffers kwam daarbij zwaar ten val en brak haar pols. Drie slachtoffers stelden zich dinsdag burgerlijke partij. “Mijn cliëntes – beiden poetsvrouwen – durven sinds de feiten niet meer alleen naar hun werk”, pleitte Chris Buelens, de advocaat van twee slachtoffers.

Geheugenverlies

Nog diezelfde dag kon de politie drie piepjonge Bruggelingen inrekenen. De drie mochten evenwel snel de cel weer verlaten. Voor G.A. (20) vroeg de procureur dinsdag vier jaar effectieve celstraf. De politie vond de buit terug in zijn woning en het parket ziet hem als de aanstoker. Zijn advocate drong aan op een werkstraf. “Mijn cliënt herinnert zich naar eigen zeggen niets meer van de feiten”, pleitte meester Sofie Bollaert. “Hij was op de dool en kampte met een drugsprobleem. Maar daar heeft hij aan gewerkt. Hij heeft nu ook een vriendin. Hij is nog heel jong en heeft een blanco strafblad.”

Voor kompaan T.V. (21) vroeg de procureur 30 maanden cel. Hij liep eerder al een veroordeling op, maar zijn aandeel in de handtasdiefstallen was volgens de procureur beperkter. “Mijn cliënt was erbij, maar was niet diegene die de handtassen pakte”, pleitte meester Ellen Eneman. “Dertig maanden cel is evenwel buiten proportie. Er is beterschap in zicht want hij heeft sinds kort werk gevonden. Hij is bereid een werkstraf uit te voeren.”

Skateboard

Voor de derde beklaagde, D.C. (19) drong de procureur niet aan op een bestraffing. Hij staat enkel terecht voor heling omdat hij met een deel van het gestolen geld een skateboard kocht. Zijn advocate kon zich vinden in de gevraagde opschorting. De uitspraak volgt op 22 juni.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.