Parket eist negen jaar cel voor ‘vechtmachine’ uit Heist

De beklaagde sloeg het slachtoffer hard met een samoeraizwaard (niet dit op de foto, red.) op het hoofd.©SergeyKlopotov Getty Images/iStockphoto
De beklaagde sloeg het slachtoffer hard met een samoeraizwaard (niet dit op de foto, red.) op het hoofd.©SergeyKlopotov Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 45-jarige man uit Heist riskeert in de Brugse rechtbank negen jaar effectieve celstraf voor poging tot doodslag op een man die orale seks van hem wou. Het slachtoffer werd toegetakeld met onder meer een samoeraizwaard en zweefde een week tussen leven en dood. “Deze vechtmachine gebruikte mijn cliënt als boksbal.”

“Ik heb iemand doodgeklopt en ga voor 30 jaar de cel in.” Steven G. zag het duidelijk niet meer goedkomen met zijn slachtoffer toen de politie in de nacht van 21 op 22 maart zijn appartement in Heist binnenviel. Op de grond in een grote plas bloed lag P.Y., bewusteloos en met zijn broek op de hielen.

De piepkleine woning was in een ravage herschapen en overal hingen bloedspatten. Met drie messteken in de rug, breuken in het gezicht, een hersenbloeding, gebroken ribben en twee klaplongen werd P.Y. naar het ziekenhuis overgebracht. Een week lang zweefde hij tussen leven en dood.

‘Absoluut niet doden’

Tijdens zijn proces verklaarde G. hoe hij P.Y. eerder die dag toevallig tegen het lijf was gelopen. Ze waren aan de praat geraakt en besloten op het appartement van G. elk een fles rum soldaat te maken. “Hij probeerde mijn cliënt dronken te voeren en toen hij ook websites met homoseks begon te tonen, maakte hij hem duidelijk dat hij de avond wou afsluiten”, pleitte Ellen Eneman, de advocate van G.

“Hierop gaf hij mijn cliënt een vuistslag in het gezicht waarbij hij een tand verloor. Het volgende moment nam hij een samoeraizwaard van de muur, liet zijn broek zakken en dwong mijn cliënt tot orale seks. Maar mijn cliënt ontwapende hem en sloeg hem hard met het zwaard tegen het hoofd. Hij wou hem absoluut niet doden. Van messteken weet hij niets en een deel van de verwondingen waren het gevolg van de reanimatie.”

‘Extreem geweld’

Volgens meester Eneman werden de feiten uitgelokt, maar de procureur noemde dit flauwekul en vroeg negen jaar cel voor G. “Toen de buurman op de deur kwam kloppen, zei de beklaagde dat er geen problemen waren. Mocht hij werkelijk tot seks zijn gedwongen, had hij op dat moment perfect kunnen weglopen.”

“Het enige wat vaststaat, is dat de beklaagde extreem gewelddadig tekeer ging met zijn vuisten, het zwaard en een buis van een stukgeslagen kledingrek. Enkel door de tussenkomst van de buren en het medisch personeel viel er die nacht geen dode.”

‘Misbruik’

De procureur wees erop dat G. al zes keer eerder veroordeeld werd voor geweld en op het moment van de feiten onder voorwaarden stond. De advocaat van het slachtoffer verwees naar het verleden van G. als vechtsportkampioen. “Deze vechtmachine gebruikte mijn cliënt als boksbal”, pleitte meester Jan De Groote. “Het bloed liep letterlijk van de muren. Dat mijn cliënt eerst zou gedreigd hebben met dat zwaard is niet geloofwaardig. De beklaagde legde wat dat betreft tegenstrijdige verklaringen af.”

Steven G. drukte op het einde van de zitting zijn spijt uit. “Ik ben misbruikt geweest in mijn jeugd en wou dit niet opnieuw meemaken”, stelde hij. “Ik ben op mijn zestiende inderdaad Europees kampioen vechtsport geweest, maar een vechtmachine ben ik niet. Ik kende die man niet en was echt bang. Voor hetzelfde geld stak hij mij met dat zwaard in het hart.” De uitspraak volgt op 12 januari. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier