Opnieuw dreigt sluiting voor hondenfokkerij bejaarde uitbater

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Voor de derde keer in zijn loopbaan moet de uitbater van hondenfokkerij De Schoonen Troost in Oostrozebeke zich voor de rechter verantwoorden voor inbreuken op het dierenwelzijn. Naast een nieuwe boete dreigt ook een sluiting en een celstraf van 6 maanden.

Op zijn 89ste levensjaar dreigt een einde te komen aan het levenswerk van Marcel C. Langs de Wantestraat baat hij al sinds de jaren tachtig een hondenfokkerij uit. Maar dat gebeurt niet altijd volgens de regels.

Dat resulteerde zowel in 2012 als in 2016 in een veroordeling. “Ach, ik zie mijn dieren graag maar geef toe dat niet alles volgens de technische, kille regeltjes gebeurt”, klonk het destijds al bij Marcel C. en zijn advocaat.

Kadavers in de badkuip

Die regeltjes doen hem nu voor een derde keer de das om. “Een gebrekkige omheining en huisvesting van de honden, vuil water in de drinkbakken, kadavers die in een badkuip gegooid worden, een gebrekkige elektrische installatie en het daaruit volgende brandgevaar”, somde de openbare aanklager de mankementen op die op 18 december 2017, dus amper een jaar na de vorige veroordeling, konden vastgesteld worden. Ondanks aanmaningen kwamen er geen herstellingen.

Marcel C. stond dit keer niet alleen terecht. Ook zijn 58-jarige dochter werd mee gedagvaard maar zij vroeg de vrijspraak. Voor C. hangt een boete van maar liefst 16.000 euro boven het hoofd. En de sluiting van de hondenkwekerij.

“Hij kweekt er de honden met veel liefde om een extraatje bovenop zijn pensioen te hebben”, aldus zijn advocaat. “Op die manier kan hij de zorgen voor zijn hulpbehoevende echtgenote blijven betalen. Hij probeert de hoeve van 150 jaar oud wat te renoveren maar dat is niet simpel.” Vonnis op 14 maart.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier