Oplichter die KV Oostende bijna 100.000 euro lichter maakte riskeert drie jaar cel

© Getty Images/EyeEm
© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een 44-jarige man uit Beernem riskeert in de Brugse rechtbank drie jaar cel, de helft met uitstel, voor oplichting van talrijke voetbalclubs en hun sponsors. Het grootste slachtoffer is KV Oostende, dat een schadevergoeding van bijna 100.000 euro eist. B.V. lichtte ook autogarages op. “En dat allemaal om op grote voet te kunnen leven”, stelde de procureur.

In de loop van 2016 ging B.V. een samenwerking aan met voetbalclub KV Oostende om sponsorpakketten te verkopen. Door gesjoemel met valse facturen wist de Beernemnaar liefst 84.000 euro van hoofdsponsor Diaz Sunprotection af te wenden naar zijn eigen rekeningen.

Fictieve vennootschappen

Maar daar bleef het niet bij. “De beklaagde gaf zich bij talrijke voetbalclubs ook uit als potentiële sponsor en kocht voor duizenden euro’s viptickets voor wedstrijden aan”, verduidelijkte de procureur. “Die liet hij factureren op fictieve vennootschappen waardoor de clubs hun geld nooit te zien kregen.”

KV Oostende stelde zich woensdag burgerlijke partij in de zaak en eist een schadevergoeding van bijna 100.000 euro. Naast de kustploeg bedotte B.V. nog heel wat andere topclubs met onbetaalde viptickets.

Op het lijstje van gedupeerden prijken onder meer Cercle Brugge, Club Brugge, RSC Anderlecht, AA Gent, SV Zulte Waregem, Standard Luik, KSV Roeselare en Waasland-Beveren. De ploegen werden in totaal voor tienduizenden euro’s opgelicht.

Valse overschrijvingsbewijzen

Naast voetbalploegen viseerde B.V. ook autogarages waar hij dankzij valse overschrijvingsbewijzen nieuwe wagens kon aankopen om die vervolgens voor een fractie van de prijs door te verkopen. “Zo kocht hij onder valse voorwendsels bij garage La Campagne in Izegem een Ford Focus van 24.000 euro aan en wist die meteen door te verkopen voor amper 6.000 euro”, ging de procureur verder. “De beklaagde was duidelijk uit op snel geldgewin. En dat allemaal om op grote voet te kunnen leven.”

Op 19 april 2018 werd B.V. in de boeien geslagen, maar meteen weer gelost onder strenge voorwaarden. De procureur vroeg drie jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor B.V., die in het verleden al talrijke veroordelingen opliep voor gelijkaardige praktijken. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier