Openbare aanklager en ex-partner slachtoffer niet mals voor thuisverpleegster na dodelijk ongeval: “Je zal je straf verdienen”

© (Foto LSi)
Redactie KW

“Je hebt veel geluk gehad dat je niet meteen de cel in bent gevlogen. Ik walg van zo’n ongevallen.” De openbare aanklager was op de politierechtbank in Kortrijk niet mals voor een 27-jarige thuisverpleegster uit Wielsbeke die op 5 mei 2020 langs de N357 in Wielsbeke fietser Peter Martens (42) uit Machelen-aan-de-Leie doodreed en daarna gewoon verder reed. Ze bleek ook aan het sms’en achter het stuur en had teveel gedronken.

Rond 20.15 uur reed Peter Martens met zijn fiets langs de N357, een gewestweg zonder fietspaden. Plots werd hij achteraan aangereden door het voertuig van Fien V. (27) uit Wielsbeke. Het slachtoffer werd met zijn fiets in de gracht en het veld aan de rechterkant van de weg gekatapulteerd. Langdurige reanimatie door een toegesneld mugteam leverde geen resultaat op.

Na de aanrijding reed de automobiliste uit Wielsbeke gewoon verder. “Ze had gevoeld dat ze iets had aangereden maar in haar achteruitkijk- en zijspiegels merkte ze niets op”, aldus haar advocate tijdens het proces op de politierechtbank. “Na haar dagtaak als zelfstandig thuisverpleegster had ze thuis een biertje gedronken en daarna nog beslist in de auto te kruipen om frietjes te halen. Een foute keuze. Pas bij de terugkeer van de frituur merkte ze op dat de weg was afgesloten en schoot ze in paniek. Pas toen besefte ze dat ze wellicht iemand had aangereden. Thuis vertelde ze alles aan haar moeder, die meteen naar de plaats van het ongeval reed. Ze had helemaal niet de bedoeling te vluchten.” Voor het vluchtmisdrijf vroeg ze dan de vrijspraak. Dat ze iets te veel gedronken had en achter het stuur een berichtje stuurde naar haar vriend, ontkende ze niet.

Zwaar rijverbod

“Je hebt veel geluk gehad dat je niet meteen de cel in bent gevlogen”, klonk openbaar aanklager Tom Janssens hard in zijn rekwisitoor. “Jouw blanco strafregister en je job als verzorgende in coronatijden hebben je gered. Maar ik til zwaar aan zo’n ongevallen met vluchtmisdrijf, alcoholintoxicatie én gsm-gebruik achter het stuur. Een echte schande, ik walg daar van.” Hij vroeg de politierechter een zwaar rijverbod uit te spreken. Ook Heidy Lagaisse, de ex-partner van het slachtoffer en de moeder van hun dochtertje Melodie (5), spaarde haar niet. “Je had moeten stoppen. Ik heb twee keer naar een gesprek gevraagd maar dat heb je geweigerd. Je verdient een straf. Door jou is Peter er niet meer voor Melodie.” Peter was op zijn fiets op weg naar Oostrozebeke om zijn dochtertje nog eens te zien. “Was je meteen gestopt dan had het slachtoffer misschien nog geleefd”, besloot de openbare aanklager. “De aanrijding moet voor een grote klap hebben gezorgd. Dat je dacht dat je een boompje had aangereden, klopt niet. Die bomen stonden veel verder van de rijweg.”

Niet gewild

“Ik heb dit allemaal niet gewild en ben in de eerste plaats bekommerd om de familie van het slachtoffer”, aldus Fien V. “Maar een gesprek lukt nog niet. Na het ongeval kampte ik met depressies en angstaanvallen. Kon ik de klok maar terugdraaien. Ik ben helemaal niet de persoon die iemand zomaar op straat zou laten liggen. Ik reanimeerde zelfs nog eens een jongen na een ongeval. Ik zal mijn straf waardig dragen maar zou graag mijn job als thuisverpleegster, die ik zielsgraag doe, blijven uitoefenen.”

Zonder rijbewijs lukt dat niet. Haar advocate vroeg daarom het rijverbod dat zal uitgesproken worden enkel tijdens de weekends op te leggen. “Het was sowieso al een tragisch ongeval. Wegrijden heeft alles nog zoveel erger gemaakt”, aldus de politierechter. “Je moest het gezien hebben en gestopt zijn.” Uitspraak op 23 december. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.