Openbaar aanklager vraagt 22 jaar celstraf voor Mistiaen

Openbaar aanklager Tom Janssens.©KURT DESPLENTER BELGA
Openbaar aanklager Tom Janssens.©KURT DESPLENTER BELGA
Bron: Belga

Op het assisenproces van Pol Mistiaen (46) heeft openbaar aanklager Tom Janssens 22 jaar opsluiting gevorderd. De beschuldigde bracht op 8 september 2019 zijn echtgenote Ellen D’hooghe (37) met een ijzeren staaf om het leven in hun woning in Oekene.

Bij de start van zijn requisitoir kondigde de procureur-generaal aan dat hij een concrete straf zou vorderen. “Het is niet mijn stijl om het dubbele te vragen om de helft te krijgen. We staan hier niet in de soeks van Marrakech, we gaan hier niet marchanderen.”

In theorie riskeert Mistiaen voor moord levenslange opsluiting. “De doodstraf is pas in 1996 uit het strafwetboek gehaald, toen je nog samen was met Cindy, die je ook geterroriseerd hebt. Indien u toen hetzelfde gedaan had als met Ellen, dan stond ik hier 30 kilogram lichter en kon ik de doodstraf vragen.”

Blanco strafblad

“De feiten zelf waren gruwelijk, onmenselijk en gepland. In de feiten zie ik geen verzachtende omstandigheden”, vervolgde Tom Janssens. Door meerdere getuigen werd de beschuldigde omschreven als een moeilijke en dominante man. “Hoe lastig moet het zijn om daarmee getrouwd te zijn. Maar het gaat hier niet over ambetant zijn, die man heeft ook zijn goeie kanten. Er zijn ook mooie momenten geweest.”

In de levensloop van Mistiaen ziet de openbaar aanklager een duidelijke verzachtende omstandigheid. “Het was potverdorie een werker. Al zijn bazen en zijn collega’s zijn het erover eens. Hij heeft niet geprofiteerd, hij heeft zijn bijdrage geleverd aan de maatschappij.”

Ook over het blanco strafblad van de beschuldigde bestaat geen discussie. “Hij is ook politioneel niet gekend. Hij heeft nooit veel te snel gereden, hij heeft nooit door het rood licht gereden. Inderdaad, dat is een verzachtende omstandigheid.”

“Geen doorleefde spijt”

“Tuurlijk heeft hij spijt dat zijn partner die hij doodgraag heeft gezien, weg is. Tuurlijk heeft hij spijt dat hij zijn zoon kwijt is. Tuurlijk heeft hij spijt dat zijn leven van vroeger voorbij is en dat hij in de bak zit.” Van doorleefde spijt is volgens het OM echter geen sprake.

De procureur-generaal hekelde de verklaringen die Mistiaen tijdens het proces slechts met mondjesmaat aflegde. “Hij heeft het nog altijd niet gesnapt. Ik geloof niet in die blinde woede. Het was vanochtend nog een poging om zijn vel te redden.”

“Risicofactor”

In principe vormt de beschuldigde volgens de gerechtspsychiater geen ernstig gevaar voor de maatschappij. “Maar de narcistische kwetsbare kant van de persoonlijkheid is een risicofactor binnen een relationele context”, benadrukte Tom Janssens.

Ook in de opvoeding van zijn zoon ziet het openbaar ministerie geen verzachtende omstandigheid. “R. groeit op in een warm nest en wil voorlopig geen contact met zijn vader. R. zegt zelf: hoe langer hij vastzit, hoe beter.”

Ten slotte werd uitgelegd dat de openbaar aanklager een straf onder de 20 jaar ongepast zou vinden. Er werd geopperd dat de strafuitvoeringsrechtbank hem in dat geval erg snel zou kunnen vrijlaten. “Maar ik wil dat u Pol Mistiaen nog een grote kans geeft, een kans die Ellen nooit gekregen heeft. In eer en geweten, ik vraag een gevangenisstraf van 22 jaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.