Oostendse vrienden ontkennen diefstalpoging met vuurwapen: “Wilden enkel cannabis kopen”

Redactie KW

Drie jonge twintigers uit Oostende ontkennen dat ze begin 2020 naar De Panne reden om daar een man met geweld te beroven. Bij de feiten werd een vuurwapen getoond. Volgens het trio wilden ze enkel wat cannabis kopen, maar vertrokken ze toen er onenigheid ontstond. “Ik heb nog nooit iemand gehad die van Oostende naar De Panne rijdt voor drugs, wel omgekeerd”, sneerde de rechter.

Wat er zich precies afspeelde die avond op 10 januari 2020 in De Panne blijft wat onduidelijk. J.V. belde vanuit zijn woning de politie omdat hij aangevallen werd thuis. Zijn voordeur bleek te zijn ingestampt. “Ik stond net buiten toen een wagen met vier inzittenden passeerde en iemand de weg vroeg”, legde J.V. uit.

“Ik begreep hen niet goed en toen ik dichter ging, kreeg ik plots een vuurwapen op mijn hoofd gericht. Ik kon naar mijn huis vluchten waarna ze de deur instampten en de politie kwam. Daarna vluchtten ze weg. Die mannen ken ik niet.”

De politie was snel ter plaatse en kon de vier inzittenden arresteren. Daarbij gooide een 17-jarige het vuurwapen, dat later een alarmpistool bleek te zijn, weg uit de auto. Hij werd geplaatst in de jeugdinstelling van Everberg. G.G. (22), I.M (23) en T.M (24), drie vrienden uit Oostende, moesten zich bij de strafrechter verantwoorden.

Enkel cannabis kopen

“Wat er daar precies gebeurde blijft wat onduidelijk”, sprak de procureur. “Enerzijds omdat de drie verschillende versies gaven. Zo zouden ze enkel lachgas willen kopen in De Panne. Anderzijds omdat ook het slachtoffer niet meer wou meewerken. Volgens ons kadert dit in een fout gelopen drugdeal en is er sprake van een poging tot diefstal met geweld. We vragen achttien maanden cel met uitstel.”

De advocaten van de drie vroegen allemaal de vrijspraak. “Zelfs het parket weet het niet. Dus is er twijfel en moet de vrijspraak volgen.”

De drie vrienden kwamen plots met een verklaring. “Het was de minderjarige die vroeg naar De Panne te rijden om wat cannabis te kopen. We wisten niet dat hij een wapen mee had. Toen het verkeerd ging, stopten wij hem in de auto om erger te voorkomen en reden weg.”

De rechter dacht er het zijne van. “Dat is nu de eerste keer dat hier iemand zou passeren die van Oostende komt om cannabis in De Panne te halen. Het is altijd omgekeerd”, zei hij. Vonnis op 17 januari. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier