Oostendse “Rohypnol-dokter” vrijgesproken voor gesjoemel met voorschriften en medische attesten

Redactie KW

De omstreden Oostendse huisarts Johan D. is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor schriftvervalsing en onrechtmatig voorschrijfgedrag. Gelijkaardige feiten leverden hem in het verleden de bijnaam “Dokter Rohypnol” op.

De intussen 71-jarige Johan D. had volgens het gerecht onrechtmatig 67 voorschriften voor allerhande medicatie verschaft aan verslaafde patiënten. Op die manier zou hij hun drugsverslaving in stand hebben gehouden. Bovendien zou hij ook 58 medische attesten hebben vervalst voor vluchtelingen met het oog op een verblijfsvergunning en dat zonder de personen in kwestie te onderzoeken.

Hele tijd geleden

De vermeende inbreuken dateren al van een hele tijd geleden, tussen januari 2007 en december 2012. De procureur had dan ook geen concrete straf gevraagd. Volgens de verdediging was het niet bewezen dat D. medische attesten op bestelling afleverde aan advocaten.

“Hij heeft wel degelijk alle patiënten zelf onderzocht”, pleitte meester Patrick Arnou. “Het is evenmin aangetoond dat zijn voorschrijfgedrag onrechtmatig was. Sommigen verklaarden dat mijn cliënt hun leven redde bij de aanpak van hun verslaving.”

Twijfel

De rechtbank volgde maandag de redenering van meester Arnou en sprak de beklaagde vrij op basis van twijfel. D. kwam in het verleden nochtans al eens in opspraak voor gelijkaardige feiten. In juni 2012 kreeg hij negen maanden voorwaardelijke celstraf voor het overmatig voorschrijven van het sterke slaapmiddel Rohypnol.

De verdediging wees toen op zijn “te slap karakter” en de veroordeling leverde hem de bijnaam “Dokter Rohypnol” op. Na het proces kreeg hij een beroepsverbod opgelegd dat in 2017 opnieuw werd opgeheven. Hij ging toen opnieuw aan de slag, maar mocht geen drugsverslaafden meer begeleiden.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.