Oostendse gangster die liefdesrivaal neerknalde met jachtgeweer en vriendin bewerkte met hamer riskeert tien jaar cel voor dubbele moordpoging

Redactie KW

Notoir gangster Lucien Annot (46) uit Oostende riskeert voor de Brugse strafrechtbank tien jaar effectieve celstraf voor dubbele poging tot moord. Hij bewerkte zijn ex met een rubberen hamer en schoot haar nieuwe vriend in de schouder met een jachtgeweer. “Maar hij wou hen niet doden”, pleitte zijn advocaat.

Gewapend met een jachtgeweer, koevoet, sierzwaard en een rubberen hamer klom Lucien Annot in de nacht van 16 op 17 mei vorig jaar over de tuinmuur van zijn ex in de Prinses Elisabethlaan in Bredene. Onder invloed van alcohol en speed drong hij de woning binnen en trof er zijn ex I.R. en haar nieuwe vriend D.D. aan in de zetel. Hij eiste meteen hun gsm’s en sloeg D.D. met de koevoet op het hoofd. Die verloor het bewustzijn en toen hij bijkwam, dreigde Annot ermee zijn hand en geslachtsdelen af te hakken met het zwaard.

Jaloezie

I.R. en D.D. vochten voor hun leven en bekogelden Annot met alles wat ze konden vastgrijpen. I.R. werd geslagen met de rubberen hamer en toen D.D. door het raam naar buiten vluchtte, schoot Annot hem in de schouder met het jachtgeweer. I.R. sprong eveneens door het raam waarop het koppel hulp vond in de buurt. Na een klopjacht van vijf dagen kon Annot in Gistel worden opgepakt. “Hij werd gedreven door ziekelijk jaloezie”, stelde procureur Yves Segaert-Vandenbussche. “Hij is een ongeleid projectiel dat enkel de taal van het geweld kent om problemen op te lossen. Hij heeft niets geleerd uit eerdere zware straffen.”

Lucien Annot kreeg in 2000 tien jaar cel voor gewapende overvallen met zijn broer, die in 2010 twintig jaar cel kreeg voor doodslag op zijn vrouw. Lucien Annot bracht al de helft van zijn leven in gevangenschap door. De gewezen militair had een relatie met I.R., maar toen die met haar nieuwe vriend ging samenwonen sloegen de stoppen door.

Advocaat Johan Platteau betwistte dat Annot zijn slachtoffers wou doden. “Anders zou hij toch zeker nog een tweede keer geschoten hebben of het slachtoffer afgemaakt hebben toen die bewusteloos op de grond lag”, pleitte hij. “Met dat ene schot mikte mijn cliënt trouwens niet op het slachtoffer, maar op een fles whisky die hij naar zijn hoofd kreeg geslingerd.” Volgens de procureur probeerde Annot het geweer te herladen, maar lukte dat niet omdat er een patroon vast zat. In de aanloop naar de feiten zou Annot zijn opgehitst door anonieme berichtjes. “Mijn cliënt wou enkel weten wie er achter die berichten zat”, vervolgde Platteau. “Vandaar dat hij meteen hun telefoons vroeg.”

Een wrak

I.R. en D.D. stelden zich burgerlijke partij in de zaak. “Mijn cliënt is een wrak sinds de feiten”, pleitte de advocaat van D.D. “Zijn hoofd staat vol littekens en hij kampt met constante hoofdpijn. Hij leeft ook in panische angst voor die man.” Annot nam op het einde ook zelf even het woord. Naar eigen zeggen dacht hij door de berichten dat zijn ex in gevaar was. “Ironisch genoeg bleek ik uiteindelijk het grootste gevaar. Ik wil het goed maken door een beter leven te leiden.”

De rechtbank doet uitspraak op 9 januari. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.