Oostendenaar riskeert zware geldboete voor gesjoemel met schijnzelfstandigheid

© Getty Images
Redactie KW

Een 55-jarige Oostendenaar riskeert in de Brugse rechtbank een boete van 36.000 euro voor gesjoemel met schijnzelfstandigheid. Marc V. ontweek met zijn constructie ruim een half miljoen euro aan sociale bijdragen en lonen.

Het gerecht kreeg de beklaagde op 17 juli 2015 in het vizier tijdens een controle op een werf in Gent. Er waren enkele Roemenen aan de slag voor het bouwbedrijf Euro-Floor. Ze stonden geregistreerd als zelfstandigen maar bleken zich daar zelf niet van bewust.

Vast loon

“Het ging in werkelijkheid om schijnzelfstandigen”, verduidelijkte arbeidsauditeur Evi De Clercq. “Hun werkkledij werd ter beschikking gesteld door de beklaagde. Ze konden bovendien hun werkuren niet kiezen en kregen een vast loon uitbetaald.”

Dankzij de constructie kon Marc V. volgens het gerecht liefst 384.000 euro aan bijdragen aan de sociale zekerheid ontduiken. “Het personeel werd ook jarenlang te weinig betaald”, ging De Clercq verder. “In totaal bleven 130.000 euro aan lonen onbetaald.”

Schadevergoeding

Marc V. kwam vrijdag niet opdagen voor zijn proces. Vijf van de in totaal tien slachtoffers stelden zich burgerlijke partij en eisen een schadevergoeding. De uitspraak volgt op 10 december. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier