https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oostendenaar riskeert drie jaar cel voor stalking en brandstichting: “Hij kon niet verkroppen dat zijn vrienden hem dumpten”

Redactie KW

Een 23-jarige Oostendenaar riskeert in de Brugse rechtbank drie jaar voorwaardelijke celstraf voor brandstichting, belaging, vernielingen en weerspannigheid.

Omdat M.G. door psychische problemen en overmatig alcoholgebruik vaak sociaal onwenselijk gedrag vertoonde lieten zijn vrienden hem in de zomer van 2019 vallen. De jongeman verloor hierdoor stevig de pedalen. Hij bestookte zijn voormalige vrienden dag en nacht met telefoontjes, viel hen lastig tijdens uitstappen en achtervolgde hen. Hij organiseerde ook een lastercampagne en stak de banden van hun fietsen lek.

In de nacht van 30 op 31 augustus bereikte de belaging een climax toen G. de elektriciteitskast en parlofoon in het appartementsgebouw van een van zijn voormalige vrienden in brand stak met een aansteker. Het vuur doofde vanzelf en bij zijn arrestatie sloeg en schopte M.G. naar de politie. De procureur vroeg een voorwaardelijke celstraf, die bij een dergelijke brandstichting minstens drie jaar bedraagt. Ze hield daarbij rekening met het blanco strafblad en schuldinzicht van M.G.

Volgens de verdediging kampt M.G. met autisme en ADHD. “Hij raakt door zijn aandoeningen moeilijk aan vrienden”, pleitte advocaat Maxim Van Winkel. “Hij had met de slachtoffers samen op kot gezeten en investeerde zwaar in die vriendschap. Toen ze uiteindelijk afstand van hem namen sukkelde hij in een depressie. Hij kon niet verkroppen dat ze hem dumpten.”

Volgens Van Winkel was het nooit de bedoeling om brand te stichten. “Als elektricien wist hij dat de zekeringenkast vanzelf ging uitdoven”, pleitte hij. “Hij wou enkel een zekering doen smelten en zo die vriend zonder elektriciteit zetten. Mijn cliënt is momenteel in behandeling. Hopelijk kan een opschorting, gekoppeld aan voorwaarden, volstaan.” De uitspraak volgt op 15 november. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.