Oostendenaar krijgt drie maanden met uitstel voor dodelijk ongeval waarbij Julie Daivier (21) omkwam: “Hij had voorzichtiger moeten rijden”

Luc, de papa van Julie en Julie Daivier. © JRO
Redactie KW

Een 44-jarige Oostendenaar is ook in beroep veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel voor de aanrijding die Julie Daivier (21) in januari 2018 het leven kostte. Hij krijgt wel geen rijverbod meer.

Op 11 januari 2018 werd Julie Daivier (21) gegrepen door een lichte vrachtauto met aanhangwagen toen ze met haar fiets de Gistelsesteenweg in Oostende dwarste ter hoogte van het kruispunt met de Zilverlaan. Een eerste wagen uit de tegenovergestelde richting was gestopt om het Oostendse meisje de weg te laten oversteken, maar de bestuurder van de bestelwagen had haar te laat opgemerkt.

Alcohol

Naar eigen zeggen remde de man nog, maar kon hij een aanrijding niet meer vermijden. De jonge vrouw overleed ter plaatse aan haar verwondingen. De bestuurder van de bestelwagen, K.V. (44) uit Oostende, had voorrang op de fietsster maar bleek 0,83 promille alcohol in het bloed te hebben. Het parket legde de man een minnelijke schikking op voor intoxicatie en sloot het dossier daarmee af.

Maar Luc Daivier, de vader van Julie, weigerde zich daar bij neer te leggen. Hij liet K.V. rechtstreeks dagvaarden bij de rechtbank van eerste aanleg voor het ongeval. De rechter in Brugge oordeelde dat K.V. zijn snelheid had moeten matigen omdat het toen donker en mistig was. De rechter legde K.V. drie maanden celstraf met uitstel op, een boete van 400 euro en drie maanden rijverbod, waarvan de helft met uitstel.

Fractie van seconde

Maar K.V. ging in beroep. Hij is volgens zijn advocate formeel dat hij niet sneller dan 50 reed. “Hij reed trager dan toegelaten door de mist.” Ook de deskundige kwam tot de vaststelling dat K.V. ongeveer 50 moet gereden hebben. “Alles gebeurde dus in een fractie van een seconde. Zelfs als hij niet gedronken had, was dit ook gebeurd. Het meisje was een onoverkoombare hindernis. Door het oogcontact heeft ze hem verschalkt. Het was een ongelukkig ongeval met dramatische gevolgen, maar wel een dat iedereen kan overkomen.”

De advocate vroeg dan ook de vrijspraak. Maar volgens de procureur-generaal interpreteerde de dader het ongeval in zijn voordeel. “Het is niet bewezen dat hij zijn snelheid heeft gematigd en dat er oogcontact was. Hij had voorzichtiger moeten rijden doordat het donker en mistig was.”

Het hof oordeelde dat de mogelijke snelheidsovertreding was verjaard, waardoor het rijverbod wegvalt. Wel achtte ze K.V. verantwoordelijk voor het dodelijke ongeval en behield de drie maanden cel met uitstel en de geldboete van 400 euro.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.