Oostendenaar (79) riskeert tien jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik van zijn gehandicapte dochter

© Watcharin Panyawutso / EyeEm Getty Images
Redactie KW

Een 79-jarige Oostendenaar riskeert in de Brugse rechtbank tien jaar gevangenisstraf voor de jarenlange verkrachting van zijn mentaal gehandicapte dochter. Opmerkelijk: Gustaaf G. werd in 2007 al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten bij zijn andere dochter. Hij kwam toen weg met probatievoorwaarden.

Het intussen 32-jarige slachtoffer verblijft sinds 2011 in een instelling in Oostduinkerke. Ze ging om de twee weken tijdens het weekend naar huis, maar na een van die bezoekjes aan haar ouders wilde ze plots niet meer in bad. Haar begeleiders troffen blauwe plekken aan in haar schaamstreek waarna er op 14 mei vorig jaar bij de politie aangifte werd gedaan van seksueel misbruik.

Uit een audiovisueel verhoor bleek dat de verstandelijk beperkte vrouw al jarenlang verkracht werd door haar vader Gustaaf G., die op 30 juni 2021 werd aangehouden. Sindsdien zit hij in de cel. “De beklaagde kwam haar vaak achterna toen ze ’s avonds naar haar bed ging”, verduidelijkte de procureur. “Haar moeder lag toen meestal te slapen voor de televisie.”

Opvallend genoeg werd G. in 2007 al eens veroordeeld voor de verkrachting van zijn andere dochter, die eveneens verstandelijk beperkt is. Hij kreeg toen geen straf, maar wel een resem probatievoorwaarden opgelegd. Hij stond toen ook terecht voor feiten ten aanzien van het huidige slachtoffer, maar werd daarvoor vrijgesproken. De beide zussen hebben allebei een mentale leeftijd van vijf à zes jaar. “Het waren walgelijke feiten”, fulmineerde de procureur. “Ik zie geen enkele reden om mild te zijn.”

Tijdens het onderzoek ontkende Gustaaf G. het misbruik met klem, maar op het proces werden de feiten niet langer betwist. “Mijn cliënt kampt wel met geheugenverlies en takelt snel af in de gevangenis”, pleitte meester Olivia Delille. “Hopelijk kan de voorhechtenis volstaan als effectieve bestraffing en wordt de rest van de celstraf met uitstel opgelegd.”

De rechter doet uitspraak op 14 februari. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.