Ook in beroep 30 maanden cel voor moeder die dijbeen dochtertje brak, vader vrijgesproken

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Brugge Een 34-jarige moeder is ook in beroep veroordeeld tot 30 maanden cel voor de mishandeling van hun driejarige dochtertje. Het meisje belandde met een dijbeenbreuk in het ziekenhuis. De vader werd –net als in eerste aanleg- vrijgesproken.

Op 10 januari 2018 bracht vader L.V. het meisje naar de spoed van het AZ Sint-Lucas in Brugge met een complexe dijbeenbreuk. Volgens de ouders was het kindje ongelukkig uit haar bed gevallen of met haar beentje tussen de spijltjes van haar bedje terecht gekomen.

“Mama is niet lief”

Maar tegen twee verpleegsters biechtte het kindje op dat het de mama, S.V., was die haar had geslagen. “Mama niet lief. Mama beentje pijn. Mama slaan”, zou het meisje hebben gezegd. De ouders werden vervolgd en de mama werd veroordeeld tot 30 maanden cel. De vader werd vrijgesproken.

Het parket ging in beroep, maar was akkoord met de vrijspraak van de vader. Wel vond de procureur-generaal dat de schuld van de moeder vast stond. “Dat het een ongeluk was, is uitgesloten. De deskundigen zijn het er over eens dat de breuk is veroorzaakt door een kracht die groter moet zijn geweest dan het gewicht van het kind.”

“Je moet maar durven!”

Hij verwees ook naar de grote agressie die S.V. die avond had. “Zelfs toen de papa met het kindje naar het ziekenhuis vertrok, gooide je zelfs nog een X-box naar zijn hoofd!” Hij vond dat de moeder haar verantwoordelijkheid moet opnemen en bekennen.

“Een verhaal verzinnen omtrent de spijltjes en de schuld leggen bij een kind van drie jaar, je moet maar durven! Een moeder kan soms haar geduld verliezen en overkoken en dat maakt u geen onmens of een slechte moeder, maar men mag niet koppig zijn. Soms moet men het hoofd buigen en ridderlijk toegeven dat er een fout is gemaakt.” Ook de voogd van het meisje is ervan overtuigd dat het meisje die avond lastig was en de moeder haar het zwijgen wou opleggen.

Strafblad

De vrouw heeft ook een strafblad met vooral verkeersinbreuken, maar ook onder meer een diefstal met geweld en weerspannigheid tegenover de politie. Ze weigerde ook de test aan de leugendetector. Haar advocaat sloot de these van een ongeval niet uit.

“Het meisje had ADHA en een hoge pijngrens. Dat er geen blauwe plekken zijn vastgesteld, is een bewijs dat er geen derde in is betrokken.” Hij wees er ook op dat de agressie die avond naar haar partner ging, en niet naar de kinderen. “Er zijn in het verleden ook nooit problemen van geweld naar de kinderen geweest.”

Toch oordeelde het hof opnieuw dat moeder S.V. schuldig is en bevestigde de straf van 30 maanden cel. De vader werd opnieuw vrijgesproken. Na het voorval bleven de twee nog vechten voor hun relatie, maar inmiddels zijn ze toch uit elkaar en is het meisje geplaatst.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.