Ondanks corona toch 3000 werkstraffen uitgevoerd

©Photographer: Andrey Popov
©Photographer: Andrey Popov
Laurens Kindt

In 2020 hebben veroordeelden in West-Vlaanderen 465 werkstraffen uitgevoerd. Voor heel Vlaanderen zijn dat er 3.011. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

Er werden in 2020 opvallend minder werkstraffen uitgevoerd dan de jaren voordien. In 2018 waren dat er 3.799 en in 2019 nog 3.750. De daling heeft alles te maken met de coronapandemie en de daarbij horende maatregelen. Veel organisaties die werkstraffen in goede banen moeten leiden, zijn lange tijd gesloten geweest en hebben bij heropening slechts met mondjesmaat nieuwe werkgestraften begeleid. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor Justitie, zocht en vond echter enkele nieuwe prestatieplaatsen bij steden, Natuurpunt, Natuur en Bos en de Kringloopwinkel.

Extra plaatsen

Een werkstraf is een autonome straf die kan opgelegd worden bij bepaalde veroordelingen. Wie een werkstraf krijgt én die correct uitvoert, vermijdt zo boetes en celstraffen. De meeste werkstraffen werden vorig jaar opgelegd in het kader van verkeersinbreuken, gevolgd door diefstal en drugsdelicten. “Door corona is het aantal werkstrafplaatsen afgenomen. Ik roep daarom organisaties, steden en gemeenten op om in te gaan op de vraag van Minister Demir om extra prestatieplaatsen te creëren zodat we een inhaalbeweging maken en alle opgelegde werkstraffen ook effectief worden uitgevoerd. Dat is zeer belangrijk om het gevoel van straffeloosheid binnen onze samenleving en bij slachtoffers te voorkomen en een duidelijk signaal te geven aan daders”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese uit Brugge die de cijfers opvroeg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten