Ondanks bezit 862 dosissen: Frans duo vrijgesproken voor verkoop lachgas

© BELGA
Redactie KW

Twee Fransen zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk vrijgesproken voor de verkoop van lachgas. Het was de eerste keer dat een dergelijke zaak in het arrondissement werd behandeld. Het Franse duo kon met een ballon in de mond, vijf flessen lachgas en 15.000 euro cash geld in hun auto in Menen geklist worden maar de rechter achtte het niet bewezen dat ze het goedje verkochten.

Op 10 maart 2021 kon de politie de twee Fransen van 25 in hun voertuig controleren. De man achter het stuur had een ballon in de mond en was lachgas aan het inhaleren. In de auto lagen nog vijf flessen lachgas, goed voor in totaal 862 dosissen lachgas.

Verkoop niet bewezen

“Niet meer voor eigen gebruik, dus hadden ze het in hun bezit om te verkopen”, vond de openbare aanklager. In de auto lag ook 15.000 euro cash geld. Eén beklaagde bekende dat hij af en toe eens lachgas gebruikte ‘om zijn hersenen te bevriezen’. Verkoop ontkenden ze in hun verklaring.

Ondanks de grote hoeveelheid lachgas en het geld in de auto achtte de rechter de verkoop niet bewezen. Volgens de Fransen hadden ze het geld op zak omdat ze in Duitsland een auto wilden kopen. Dat het geld van de verkoop van lachgas zou afkomstig zijn, kon niet bewezen worden.

Kortstondig euforisch gevoel

Lachgas is voorlopig nog gemakkelijk verkrijgbaar en legaal in België. Gaspatronen worden verkocht voor gebruik bij slagroomspuiten. Maar het wordt steeds meer gebruikt als drug, voor het kortstondig euforisch gevoel dat het geeft bij inhaleren. Maar het kent ook gevaren. Misselijkheid, flauwvallen of hoofdpijn op korte termijn, gevolgen voor het centrale zenuwstelsel op langere termijn.

Sinds 5 maart 2021 is het verboden om lachgaspatronen aan minderjarigen te verkopen. Steeds meer politiereglementen van politiezones verbieden recreatief bezit en kunnen overtreders met een GAS-boete bestraft worden. Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne riep parketten eerder al op streng op te treden tegen handelaars van lachgas. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.