https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Omstreden Oostendse huisarts ontkent gesjoemel met voorschriften en medische attesten

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De omstreden Oostendse huisarts Johan D. – in het verslaafdenmilieu ooit bekend als de ‘drugsdokter’ – staat in de Brugse rechtbank terecht voor schriftvervalsing en onrechtmatig voorschrijfgedrag. De zeventiger wast zijn handen in onschuld.

De intussen 71-jarige Johan D. zou ten onrechte 67 voorschriften voor allerhande medicatie hebben verschaft aan verslaafde patiënten. Op die manier hield hij volgens het parket hun drugsverslaving in stand. Bovendien zou hij ook 58 medische attesten hebben vervalst voor vluchtelingen met het oog op een verblijfsvergunning en dat zonder de personen in kwestie te onderzoeken.

Feiten bijna verjaard

De feiten dateren al van een hele tijd geleden – van januari 2007 tot december 2012 – waardoor ze over enkele maanden verjaard kunnen zijn. Eerder stelde de Kamer van Inbeschuldigingstelling al dat de redelijke termijn in het dossier overschreden is.

De procureur vroeg maandag geen concrete straf. Volgens Patrick Arnou is het niet bewezen dat D. medische attesten op bestelling afleverde aan advocaten. “Hij heeft wel degelijk alle patiënten zelf onderzocht”, pleitte hij. “Het is evenmin aangetoond dat zijn voorschrijfgedrag onrechtmatig was. Sommigen verklaarden dat mijn cliënt hun leven redde bij de aanpak van hun verslaving.”

Meermaals in opspraak

D. kwam in het verleden al meermaals in opspraak. In juni 2012 kreeg hij negen maanden voorwaardelijke celstraf voor het overmatig voorschrijven van het sterke slaapmiddel Rohypnol. De verdediging wees toen op zijn ‘te slap karakter’. Na het proces kreeg hij een beroepsverbod opgelegd dat in 2017 werd opgeheven. Hij ging toen opnieuw aan de slag, maar mocht geen drugsverslaafden meer begeleiden.

De uitspraak volgt op 25 oktober. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.