Nederlandse ‘stofzuigerman’ die 87-jarige dame oplichtte in Sijsele kent zijn straf

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 48-jarige Nederlander heeft in de Brugse rechtbank vijftien maanden celstraf met uitstel gekregen voor oplichting en afpersing van een hoogbejaarde vrouw in Sijsele.

Op 16 april 2019 stond Joannes L. met twee waardeloze tapijten voor de deur van een 87-jarige vrouw uit Sijsele. Hij loog dat het om een geschenk ging en dat het slachtoffer enkel nog 198 euro moest betalen, “voor de btw”.

Woonwagenfamilie

Hij dwong de bejaarde vrouw om de 98 euro in haar portefeuille af te geven en ging vervolgens met haar mee naar de bank voor het resterende bedrag. Vervolgens ging hij er weer vandoor en liet hij het slachtoffer achter met de tapijten. ’s Anderendaags probeerde L. zijn trucje bij nog twee andere oudere vrouwen in Sijsele, maar zonder succes.

De Nederlander maakt deel uit van een woonwagenfamilie en is bij de Nederlandse politie bekend als de “stofzuigerman”. Voor hij met tapijten rondging, probeerde hij oudere mensen ook al geld af te troggelen met stofzuigers, messen- en pottensets.

Excentrieke straatleurder

Hij werd opgepakt in een woonwagenpark in Gent en zat drie weken in voorhechtenis. Volgens zijn advocaat was er van oplichting of afpersing geen sprake. “Mijn cliënt is een excentrieke straatleurder met een goed verkooppraatje”, beweerde hij. De rechter dacht daar evenwel anders over. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.