Nederlander krijgt drie jaar cel na fatale injectie met designerdrug

Volgens de rechter stond het onomstotelijk vast dat het slachtoffer door de designerdrug stierf.© Getty Images
Volgens de rechter stond het onomstotelijk vast dat het slachtoffer door de designerdrug stierf.© Getty Images
Redactie KW

Een 42-jarige Nederlander heeft in de Brugse rechtbank drie jaar celstraf gekregen, waarvan twee effectief, voor zijn aandeel in de dood van een jonge Antwerpenaar. Het slachtoffer kreeg een injectie met een designerdrug die hij via het internet bij de Nederlander gekocht had en stierf uiteindelijk in het AZ Sint-Jan in Brugge.

In de nacht van 10 op 11 maart 2017 verloor Antwerpenaar T.K. (20) het bewustzijn in het vakantiehuisje in Zeeland waar hij toen met zijn familie verbleef. De jongeman werd per helikopter overgebracht naar het AZ Sint-Jan in Brugge, waar hij enkele dagen later overleed. In zijn bloed werden sporen aangetroffen van de designerdrug U-47700 of ‘pink’, een stof die acht keer krachtiger is dan morfine en zelfs gebruikt wordt om olifanten te verdoven.

‘Geen schuldinzicht’

De jongen had de drug via het internet aangekocht bij het bedrijfje van Nederlander Remco H. (42). Die beweerde dat hij enkel chemische stoffen verkocht aan bedrijven en labo’s en bijgevolg niet wist dat T.K. de substantie als drug ging consumeren. Maar het parket hechtte daar geen geloof aan.

De procureur vroeg twee jaar cel wegens onopzettelijke doodslag en verwees daarbij naar mailverkeer tussen de Nederlander en het slachtoffer. Daarin had T.K. het onder andere over de smaak van het product. “De beklaagde toont geen enkel schuldinzicht en denkt dat wij dwazen zijn”, sneerde de procureur tijdens het proces.

‘Twijfel rond doodsoorzaak’

De advocate van Remco H. wees erop dat U-47700 op het moment van de feiten niet op de lijst van verboden producten stond in België. “Bovendien stond zowel op de website van mijn cliënt als op het verzendlabel aangegeven dat de stof niet voor menselijke consumptie bestemd was.”

Dat schoot bij de rechter in het verkeerde keelgat. “Als je een zak heroïne verkoopt, volstaat het ook niet om er een gevarensticker op te kleven om je verantwoordelijkheid te ontlopen”, klonk het. De verdediging trok ook de doodsoorzaak in twijfel. “Het bloedstaal werd pas na 40 uur afgenomen. Andere drugs of medicatie konden hierdoor mogelijk niet getraceerd worden.”

Herkwalificering

Maar de rechter oordeelde dat het onomstotelijk vaststaat dat T.K. door de designerdrug stierf. Verder verwees hij ook naar het feit dat Remco H. in zijn mailverkeer telkens andere namen hanteerde en als retouradres op zijn drugspakketten een fictieve, onschuldig klinkende firmanaam vermeldde zoals ‘3D Printing & Cards’.

Volgens de rechter probeerde hij zo zijn handeltje te maskeren. Hij herkwalificeerde de feiten naar het opzettelijk toedienen van verdovende middelen met de ongewilde dood tot gevolg en veroordeelde H. tot drie jaar cel, waarvan twee effectief. Aan de nabestaanden kende de rechter een schadevergoeding toe van in totaal bijna 9.000 euro. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier