Nederlander die in Zeebrugge betrapt werd met 750 kilogram hasj in camper krijgt 40 maanden celstraf

Redactie KW

Een 59-jarige man uit het Nederlandse Arnhem heeft voor de Brugse rechtbank 40 maanden effectieve celstraf gekregen voor drugssmokkel.

Martinus S. arriveerde begin maart 2020 per camper in Marokko. Toen kort nadien de coronacrisis uitbrak, kon de vijftiger niet meer naar huis. Door problemen met zijn visum slaagde hij er pas anderhalf jaar later in om per vliegtuig terug te keren naar Nederland. Zijn camper ging per schip richting Zeebrugge, waar een drugshond tijdens een controle alarm sloeg.

Watertank

De douane besliste om het voertuig daags nadien door de scanner te laten rijden. In de watertank onder de vloer van de camper trof de douane op 27 september 2021 liefst 750 kilogram hasj aan, verdeeld over 47 pakketten. De drugs hadden een geschatte straatwaarde van 2,5 miljoen euro. Martinus S. was op dat moment ook al in Zeebrugge, maar toen hij vernam dat hij zijn camper voorlopig niet mee zou krijgen, vluchtte hij naar Spanje.

Na de vangst schreef de onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel uit tegen S., die op 21 oktober vorig jaar werd gearresteerd in Spanje. Sindsdien zit de man in voorhechtenis. De Nederlander verklaarde dat in Marokko enkele mannen hem hadden voorgesteld om hasj mee te smokkelen naar Europa. Hij ging daar 10.000 euro voor krijgen. “Maar hij wist niet dat het zo’n grote hoeveelheid zou zijn”, pleitte advocaat Kris Vincke.

De rechtbank verklaarde de camper en 6.130 euro cash geld verbeurd. S. kreeg in het verleden al een werkstraf nadat in zijn loods in Nederland een cannabisplantage was aangetroffen.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.