Na reddingsactie voor kust van Zeebrugge: mensensmokkelaar krijgt zes jaar cel

Redactie KW

Een 35-jarige Irakees heeft voor de Brugse rechtbank zes jaar effectieve celstraf en een geldboete van 184.000 euro gekregen voor mensensmokkel. Faiz A. zat op een gammel bootje dat twee dagen lang ronddobberde op zee alvorens de 24 opvarenden voor de kust van Zeebrugge gered konden worden. De man beweerde zelf een slachtoffer te zijn maar de rechtbank hechtte daar geen geloof aan.

Op 27 oktober vorig jaar ontvingen de hulpdiensten een noodoproep van transmigranten op een bootje voor de kust van Zeebrugge. De 24 opvarenden konden worden gered in de buurt van het windmolenpark. Ze verklaarden dat ze al twee dagen aan het ronddobberen waren. “Ze werden bedreigd met een mes en pepperspray”, zegt advocaat Simon Bekaert, die drie slachtoffers vertegenwoordigt. “Ze werden geslagen en stonden doodsangsten uit. Ze hadden elk 1.800 à 2.000 euro betaald voor de overtocht.”

Bij een eerste, mislukte poging was het gammele bootje beginnen zinken omdat het zo zwaar overbevolkt was. “Een deel van de opvarenden sprong toen op 50 meter van de kust in het water om het strand te bereiken. Mijn cliënt bracht zelf een vierjarig kind aan wal en stond oog in oog met de dood. De kinderen hadden nota bene geen reddingsvest aan”, aldus meester Bekaert.

Meteen na de reddingsactie vertelde Faiz A. spontaan hoe hij transmigranten vanuit de Noord-Franse vluchtelingenkampen tot aan het strand had begeleid. “Ze wisten immers wat ze aan mij hadden”, verklaarde de Irakees, die in Oostenrijk dertien jaar cel kreeg voor gewapende overvallen op gokkantoren in 2011 en 2012. Maar tijdens zijn politieverhoor ontkende A. met klem dat hij de bende hielp. Volgens het parket bewijzen de gegevens op zijn telefoon evenwel het tegendeel. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.