https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Na overval op autistische gamer op appartement in Izegem: “Wilden hem lesje leren”

Redactie KW

“Davy wilde een bevriende gamer een lesje leren omdat hij een Playstationspelletje nog niet had teruggegeven.” Dàt was volgens Bjorn H. (32) uit Middelkerke de reden waarom hij op zaterdagavond 20 februari in Izegem samen met Davy B. (33) uit Jonkershove (Houthulst) en zijn broer Tom (29) een 30-jarige autistische jongeman op zijn appartement overviel en knevelde. De drie daders riskeren drie jaar cel.

Op zaterdagavond 20 februari verliet Bart ( een fictievenaam, red. ) zijn appartement langs de Roeselaarsestraat in Izegem om wat verderop pasta te halen. Een man met een gele jas vlakbij de ingang van zijn appartement trok zijn aandacht maar toen hij wat later terugkeerde, was die verdwenen en stond de deur van het appartementsgebouw open. Op zijn verdieping stonden twee personen die zeiden dat ze zich van etage hadden vergist. Een derde dader had zich achter het hoekje verscholen, sprong plots tevoorschijn, greep Bart vast, haalde de sleutels van zijn appartement uit zijn broekzak, knevelde hem met spanbandjes, sleurde hem in zijn appartement en trok een zak van Delhaize over zijn hoofd. De twee anderen doorzochten het appartement en vulden zak na zak, met spelconsoles, Playstationspelletjes, laptop, fototoestel, bankkaart, gsm,…

Pas na een uur verliet het trio het appartement en lieten ze Bart gekluisterd aan zijn bureaustoel achter. De jongeman slaagde er in zich met één hand los te wrikken en liet zijn stoel van de trap vallen om de andere hand vrij te maken. Daarna belde hij bij buren aan voor hulp.

Na een week onderzoek konden Davy B. (33) uit Jonkershove (Houthulst) en de broers Tom (29) en Bjorn H. (32) uit Middelkerke als verdachten gearresteerd en aangehouden worden. Met de gestolen bankkaart hadden ze in Middelkerke geld proberen af te halen en ook met de gestolen gsm hadden ze een spoor achtergelaten. Davy B. bleek een vriend van het slachtoffer. Of althans, dat dacht hij.

Waardevolle spelletjes

Op het proces over de overval op de rechtbank in Kortrijk bleek donderdag dat Davy B. in het café van Bjorn H. langs de Oostendelaan in Middelkerke het plan voor de overval had beraamd. “Davy wist het slachtoffer wonen en wist ook dat er heel wat waardevolle spelletjes te rapen vielen. Die verkochten we in Oostende. Hij kreeg geld, ik kreeg drugs”, vertelde Bjorn H.

Davy B. bleef in alle toonaarden ontkennen dat er vooraf een plan was. “We waren eerst van plan naar Roeselare te gaan en belandden dan in Izegem. Pas ter plaatse beslisten we bij Bart binnen te gaan, zonder reden. Misschien wel om enkele spelletjes terug te vragen. Maar ik gebruikte geen geweld en hield me afzijdig”, dribbelde hij onhandig om de vragen van de rechter heen.

Geen revanchegevoelens

“Bart heeft geen enkele schuld aan de overval. Hij moet zich ook geen zorgen maken: ik heb geen revanchegevoelens.” “Zonder Davy was er niets gebeurd”, counterde Bjorn H. Hij raakte in een negatieve spiraal nadat door corona zijn café in Middelkerke de deuren dicht moest houden. Hij spendeerde zijn dagen dan maar met drank, drugs en gamen. Op die manier raakte hij in contact met zijn oude vriend en tevens gamer Davy B. Tom H. liet zich naar eigen zeggen door zijn broer meeslepen. Het trio vroeg de rechter één voor één een werkstraf te mogen uitvoeren. Ze verblijven ondertussen al zo’n 5 maanden in voorhechtenis in de cel. Vonnis op 8 juli. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten