Na controle op werf nieuw rusthuis in Lauwe: bende riskeert tot twee jaar cel voor uitbuiting werkkrachten

Redactie KW

In totaal zeven beklaagden staan in de Brugse rechtbank terecht voor bendevorming, sociale dumping en uitbuiting van veertien Spaanse en Marokkaanse werkkrachten op Belgische bouwwerven. De arbeidsauditeur eist tot twee jaar cel en 84.000 euro boete.

De praktijken kwamen in 2016 aan het licht na een controle op de bouwwerf van het nieuwe rusthuis in Lauwe. Vier arbeiders deden er hun beklag over hun werk- en leefomstandigheden. Onderzoek leidde de speurders naar een Chileens koppel uit Deurne.

De 51-jarige Emilia A. stond volgens het gerecht aan het hoofd van een criminele organisatie die via krantenadvertenties Spaanse en Marokkaanse werkkrachten ronselde in Spanje om in België te komen werken. “De slachtoffers werden een maandloon van 1.800 euro en een deftig onderkomen beloofd”, verduidelijkte arbeidsauditeur Evi De Clercq. “Maar van die beloftes kwam niets in huis.”

Niet betaald

De arbeiders werden niet betaald en kregen als excuus veelal te horen dat de hoofdaannemer nog niet betaald had. Ze verbleven in aftandse chalets in Bernissart en Sint-Niklaas en kregen soms wat geld toegestopt voor de supermarkt. Voor haar ronselpraktijken liet Emilia A. zich bijstaan door haar echtgenoot Pedro A. (47) en twee kompanen.

De slachtoffers werden op papier ingeschreven bij drie Spaanse brievenbusfirma‘s, maar werkten in de praktijk via detachering voor de Brusselse firma VS Constructor. De Bulgaarse zaakvoerder, Veselin S. (37), werd als zaakvoerder mee gedagvaard als leider. Hij regelde samen met twee Bulgaarse kompanen de contacten met de hoofdaannemers. Ook op de werf van het nieuwe zwembad in Roeselare zou de bende mensen hebben ingezet.

Twee jaar effectief

De arbeidsauditeur vroeg twee jaar effectieve celstraf voor Emilia A. Haar partner, de andere ronselaars en Brusselaar Veselin S. riskeren twaalf maanden cel. Voor de Bulgaarse kompanen van S., eveneens Brusselaars, werd zes maanden cel gevorderd. Alle beklaagden riskeren ook een geldboete van 84.000 euro.

Enkel het koppel uit Deurne, dat tien maanden in voorhechtenis zat, kwam opdagen voor het proces. Volgens hun advocaten was van een criminele organisatie geen sprake. “Maar we kunnen niet ontkennen dat ze fouten maakten”, pleitte meester Walter Damen. “We hebben in het dossier ook de foto’s gezien van het vuil en het ongedierte in die chalets. Nochtans zijn zij met de beste bedoelingen van start gegaan. Maar zij waren juridisch en administratief niet voldoende onderlegd.” De zaak wordt voortgezet op 14 januari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier