Na biecht over verkrachting: voorwaardelijke straf voor koppel na inbraak en brandstichting bij vermeende dader

De man nam een bidon met bio-ethanol, een slijpsteen, een handdoek en latex handschoenen mee.© iStock
De man nam een bidon met bio-ethanol, een slijpsteen, een handdoek en latex handschoenen mee.© iStock
Redactie KW

“Toen mijn vriendin vertelde dat hij haar had verkracht, sloeg ik tilt.” In tranen vertelde een 37-jarige man uit Sint-Eloois-Winkel op de rechtbank in Kortrijk waarom hij op 1 december inbrak en brand stichtte in een woning in Anzegem. De rechter gaf hem een grotendeels voorwaardelijke celstraf van 34 maanden. Zijn vriendin moet een werkstraf van 150 uren uitvoeren.

Na een avondje cocaïne en alcohol biechtte T.V. (34) op 30 november 2019 aan haar vriend op dat ze 3 maanden voordien door een vriend uit Anzegem was verkracht. Meer had R.C. niet nodig om in woede te ontsteken. Hij greep een bidon met bio-ethanol voor de kachel, een slijpsteen, een handdoek en latex handschoenen en verplichtte zijn vriendin om hem meteen naar de woning van die vriend in de Steenovenstraat in Anzegem te voeren.

“Ik zag wel dat hij materiaal mee nam maar stelde me geen vragen”, vertelde de vrouw aan de rechter. “Misschien zou hij autobanden lek steken, dacht ik. Ik volgde hem blindelings, uit liefde. Ik wou alleen maar zo snel mogelijk naar huis terugkeren omdat de kinderen van 6 en 9 jaar in bed lagen maar had er wel een slecht gevoel bij.”

Handschoenen

Iets over middernacht arriveerde het koppel aan de woning in Anzegem. R.C. stapte met het materiaal uit de wagen, klom over de tuinomheining en brak in. Toen zijn vriendin dit zag, probeerde ze hem nog een halt toe te roepen, tevergeefs. Buren waren getuige van het tafereel en verwittigden de politie. Toen de agenten arriveerden, zagen ze op een kamer op de eerste verdieping van de woning een steekvlam. In de tuin liep een duo weg.

T.V. en R.C. konden meteen opgepakt worden. Ze droegen latex handschoenen. In de woning bleken enkele vernielingen aangebracht te zijn en brand te zijn gesticht. De brandweer kon er voor zorgen dat de schade tot één kamer beperkt bleef.

Rijverbod

R.C vloog in totaal 4,5 maanden in de cel, T.V. werd meteen vrijgelaten. Van de rechter moet de man niet meer terug naar de cel, op voorwaarde dat hij zich laat begeleiden voor zijn drugs- en alcoholprobleem én hij contact met het slachtoffer vermijdt. Hij brak ondertussen radicaal met zijn drugsgebruik en pakte zijn slaapproblemen aan. Zijn vriendin moet een werkstraf van 150 uren uitvoeren. Aan het slachtoffer moeten ze een schadevergoeding van ruim 13.000 euro betalen. Samen gingen ze al in budgetbegeleiding, om te vermijden dat ze geld zouden hebben om nog drugs te kopen.

“Ik heb er veel spijt van”, vertelde R.C. “Het deed pijn te horen dat mijn vriendin was verkracht. Onder invloed van drank en drugs reageerde ik verkeerd door het recht zelf in handen te nemen. Ik kon niet meer helder denken. Ik herinner me niet veel meer van die avond, behalve hetgeen ze me achteraf vertelden of toonden. Daar heb ik met afschuw naar geluisterd en gekeken. Ik mocht door een rijverbod niet zelf rijden, daarom vroeg ik mijn vriendin me te voeren. Ik besef nu maar al te goed dat ik door die brandstichting ook de buren pijn had kunnen doen. Daarom stopte ik radicaal met drugs. Ik wil weer een normaal leven kunnen leiden.”

Een klacht tegen de man uit Anzegem voor verkrachting werd ondertussen geseponeerd. (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten