Na betrapping in Blankenbergs bankkantoor: acht “money mules” van Nederlandse phishingbende krijgen tot twaalf maanden cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

In de Brugse rechtbank zijn acht zogenaamde “money mules” of “geldezels” veroordeeld voor hand- en spandiensten aan een Nederlandse phishingbende. Ze stelden hun bankrekening ter beschikking om in totaal 200.000 euro te helpen witwassen.

Op 11 april 2018 werd de 24-jarige M.G. in de boeien geslagen in een Blankenbergs Argenta-filiaal na een verdachte transactie. De Blankenbergenaar gaf meteen toe dat hij zijn bankkaart ter beschikking had gesteld van mensen die hij niet kende. Hij stelde dat ook zijn vader hetzelfde had gedaan. Op basis van screenshots op de gsm van M.G. kon het gerecht nog meer dergelijke “geldezels” of “money mules” identificeren.

Uiteindelijk werden 21 personen gelinkt aan een Nederlandse phishingbende. Het gaat om mensen uit Brugge, Zedelgem, Turnhout, La Louvière, Laakdal, Kuurne, Kalmthout en Peer. Ze stelden in het voorjaar van 2018 hun rekening ter beschikking om 200.000 euro winsten uit phishing (vorm van internetfraude, red.) tijdelijk te parkeren en zo te helpen witwassen.

Schulden

De beklaagden verklaarden hoe ze benaderd werden met een voorstel voor snel geldgewin via handel in bitcoins. “Mijn cliënt kampte met schulden en kwam via het internet in contact met een Nederlander die hem 30 à 40 procent beloofde van de bedragen die op zijn rekening zouden belanden”, pleitte de advocaat van M.G. “Maar hij heeft er nooit iets aan verdiend. Hij is naïef geweest.”

Voor de merendeel van de beklaagden vroeg de procureur een jaar celstraf met uitstel. “Geen enkel redelijk mens geeft zijn bankkaart aan een wildvreemde zonder te weten dat dit voor een criminele constructie is”, stelde hij.

Van de 21 beklaagden sprak de rechter er dinsdag dertien vrij, onder wie ook de vader van M.G. Volgens de rechter is het onvoldoende bewezen dat zij hun kaart vrijwillig ter beschikking stelden van de bende. Zes anderen werden wél schuldig bevonden aan witwas en kregen tot twaalf maanden effectieve celstraf. M.G kwam weg met 80 uur werkstraf. Nog twee anderen werden enkel schuldig bevonden aan bendevorming omdat er nog geen geld op hun rekening was gestort.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier