https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Na betrapping Blankenbergse money mule: negentien beklaagden staan terecht omdat ze bijna 200.000 euro hielpen witwassen voor phishingbende

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Negentien beklaagden staan in de Brugse rechtbank terecht voor hun rol als zogenaamde money mules of geldezels voor een Nederlandse phishingbende. Ze stelden hun bankrekening ter beschikking om in totaal bijna 200.000 euro te helpen witwassen. “We zijn naïef geweest en waren uit op snel geldgewin”, klonk het steevast.

Op 11 april 2018 werd de 24-jarige M.G. in de boeien geslagen in een Blankenbergs Argenta-filiaal, dat bij het gerecht melding had gemaakt van een verdachte transactie. De Blankenbergenaar ging tijdens zijn verhoor meteen door de knieën en verklaarde dat hij zijn bankkaart en pincode ter beschikking had gesteld van mensen die hij niet kende.

Hij stelde dat ook zijn vader G.G. (53) hetzelfde had gedaan. Op basis van screenshots op de gsm van M.G. kon het gerecht nog meerdere geldezels identificeren.

Uiteindelijk konden de twee Blankenbergenaars en nog negentien anderen – veelal twintigers – gelinkt worden aan een Nederlandse phishingbende. Het gaat om mensen uit Brugge, Zedelgem, Turnhout, La Louvière, Laakdal, Kuurne, Kalmthout en Peer.

Van de 21 beklaagden hadden er negentien hun bankkaart aan de bende uitgeleend om winsten uit phishing (vorm van internetfraude, red.) tijdelijk te parkeren en zo te helpen witwassen. Het onderzoek wees uit dat er in het voorjaar van 2018 in totaal bijna 200.000 euro langs hun bankrekeningen was gepasseerd. Geld dat meteen weer werd afgehaald door de criminele bende.

Hollander

De beklaagden verklaarden hoe een man, die ze enkel kenden als den Hollander, hen benaderd had met een voorstel voor snel geldgewin via handel in bitcoins. Hij had daarvoor enkel hun bankkaart nodig en in ruil gingen ze een fikse vergoeding krijgen. “Geen enkel redelijk mens geeft zijn bankkaart aan een wildvreemde zonder te weten dat dit voor een criminele constructie is”, stelde procureur Manuel Manderick.

Voor het merendeel van de beklaagden vroeg hij een jaar celstraf met uitstel. Voor G.G., die over een stevig strafregister beschikt, vroeg hij achttien maanden effectief. Twee anderen riskeren acht maanden met uitstel, maar dan enkel voor bendevorming. Omdat er op hun rekening nog geen geld werd gestort werden ze niet vervolgd voor witwas.

Nooit geld gezien

“Mijn cliënt kampte met schulden en zocht via internet een manier om snel geld te verdienen”, pleitte de advocaat van M.G. “Hij kwam in contact met een Nederlander die hem 30 à 40 procent beloofde van de bedragen die op zijn rekening zouden belanden. Maar hij heeft er nooit iets aan verdiend. Hij is naïef geweest.” Ook de meeste andere beklaagden stelden dat ze financiële problemen hadden en op naïeve wijze in het bitcoin-verhaal trapten met als doel snel geld te verdienen.

“Mijn cliënt had pas aan de hogeschool Vives een lezing bijgewoond over bitcoins toen hij een mailtje ontving van die bende”, pleitte meester Elisabeth Vanpeteghem. “Hij dacht dat die mail bij de lezing hoorde, maar dat was uiteraard niet het geval. Hij is zeer naïef geweest.”

Heel wat beklaagden vroegen de vrijspraak, omdat ze naar eigen zeggen ter goeder trouw handelden. De anderen vroegen een milde bestraffing, zoals een werkstraf. De uitspraak op volgt op 11 oktober.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten