Moordenaar Sofie Muylle krijgt drie maanden cel voor cannabis in de gevangenis

Na een eerdere veroordeling wegens moord, kreeg Alexandru Caliniuc nu ook nog een celstraf voor drugsbezit in de gevangenis. © BELGA
Redactie KW

Alexandru Caliniuc (27), de moordenaar van Sofie Muylle, is in beroep veroordeeld tot drie maanden cel omdat hij drugs bezat in de gevangenis. In zijn cel werd 3,39 gram cannabis aangetroffen, maar de Roemeen beweerde dat de drugs van zijn celgenoot waren. Hij vroeg ook de vrijspraak op grond van procedurefouten, maar het hof wees dat af.

Het levenloze lichaam van Sofie Muylle werd op zondag 22 januari 2017 aangetroffen op het strand van Knokke. Alexandru Caliniuc werd pas vijf maanden later in zijn thuisland Roemenië opgepakt op verdenking van moord.

Op camerabeelden was immers te zien hoe de man met de opvallende blauwe jas urenlang bleef rondhangen in de buurt van het lichaam. In mei vorig jaar werd hij veroordeeld tot 25 jaar cel voor moord en verkrachting. Sinds zijn overlevering verblijft Caliniuc in de gevangenis van Brugge.

Tuchtzitting

Op 26 februari 2020 werd tijdens een controle van zijn cel 3,39 gram cannabis ontdekt. Bij een tuchtzitting in de gevangenis zou de beklaagde de feiten bekend hebben. Maar hij werd toen verhoord zonder advocaat of tolk. In eerste aanleg probeerde zijn toenmalige advocaat dat argument al aan te wenden voor de vrijspraak, maar zonder succes. Hij kreeg drie maanden cel met uitstel.

In beroep probeerde nieuwe advocaat, Mathieu Langerock, dat opnieuw. “Hij begrijpt geen Frans of Engels. Die drugs waren trouwens van zijn celmaat die nooit is verhoord geweest.” Volgens Langerock nam zijn cliënt de schuld op zich om later iets in de plaats te krijgen. “Dat gaat zo in de gevangenis. De celmaat betreft een Palestijn die intussen ook al de gevangenis heeft verlaten en dus niet meer kan verhoord worden.”

Celgenoot

Nochtans schreef Caliniuc in de gevangenis in enkele lijnen in het Engels een bekentenis. Ook zette hij de juiste kruisjes bij de juiste antwoorden op zijn verhoorformulier. “Hij heeft dus zonder kennis van het Engels lukraak iets op geschreven en achteraf bleek het toevallig allemaal juist?”, vroeg de procureur-generaal zich af. Hij vorderde zes maanden cel.

“Drugs in de gevangenis: het haar op mijn hoofd zal er niet grijzer van worden, maar daarvan komt al het haar op mijn rug van recht!” Caliniuc bleef echter ontkennen. “De politie heeft gezegd wat ik moest doen. En mijn celgenoot heeft gedreigd om mij te slaan als ik de schuld niet op mij zou nemen!”

Hiërarchie

Ook dat schoot bij de procureur-generaal in het verkeerde keelgat. “Onze vriend stond wel terecht voor één van de gruwelijkste feiten van de afgelopen decennia in ons land. En hij zou zich laten afdreigen door een celgenoot? In de gevangenis heerst er ook een hiërarchie en iemand die een moord gepleegd heeft zal zich niet zomaar laten afdreigen.”

Het hof wees alle argumenten van Caliniuc opnieuw af en baseerde het arrest op zijn verklaringen die hij had afgelegd tijdens de tuchtzitting in de gevangenis. De drie maanden cel die in Brugge nog waren uitgesproken met uitstel, werden in beroep omgezet naar drie maanden effectief. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.