Moeder van beschuldigde aan het woord op het proces over de doodslag op Willy Deweert: “Het is geen slechte jongen”

© Belga
© Belga

Op het assisenproces over de doodslag op Willy Deweert (55) is de moeder van de beschuldigde aan het woord gekomen. Ze omschreef Tommy Jonckheere (32) als een vriendelijke en behulpzame jongeman, die aan lager wal geraakte door zijn drugsverslaving.

Patricia Desaever merkte op dat haar zoon op jonge leeftijd al met ADHD kampte. “Maar het is geen slechte jongen. Zijn karakter is dan wel veranderd. Ik dacht dat hij in zijn puberteit zat, maar achteraf is dat dan uitgekomen van die drugs.”

Behulpzaam

Binnen dat milieu bleef Jonckheere zich wel behulpzaam opstellen. “Hij heeft veel hulp gegeven aan daklozen en voor de dieren. In zijn straat stonden ze paf van hetgeen er gebeurd is. Ik wist dat er iets ging gebeuren, maar ik had eerder gedacht dat hij met een overdosis ging zitten.”

De beschuldigde verklaarde tijdens het proces dat hij zich thuis eigenlijk niet gewenst voelde. “Zijn vader durfde dat wel een keer doorsteken. Als je hem had weggemaakt, gingen we die problemen niet gehad hebben, zei hij.”

Zelf kreeg Jonckheere twee kinderen, waar hij amper contact mee had. “Met L. gaat dat nu wel goed. Tommy is enorm veranderend in de gevangenis en zeker 20 kilo verdikt. Hij zou ook buiten de gevangenis willen blijven werken. Maar hij weet dat hij gaat gestraft worden, het is dus afwachten.”

Met Willy Deweert had de moeder van de beschuldigde nooit contact. “Maar hij heeft er dikwijls over gesproken. Dat hij boodschappen deed voor hem en dat hij epilepsieaanvallen had.”

Hond als beste vriend

Over de feiten vertelde Tommy aan zijn mama dat hij zich aangevallen voelde door het slachtoffer. “Als die Willy ook aan een mes had gekund, hadden ze daar misschien alletwee dood gelegen. Hij zegt dat hij dat niet gewild heeft, zeker niet. Hij snikte echt die eerste keer aan de telefoon.”

Albert Boedts leerde Tommy Jonckheere kennen door zijn werk als vrijwilliger in een buurthuis in Oostende. “Ik heb nooit ofte nimmer problemen met hem gehad. Voor mij was Tommy die met zijn hond. Hij had een geweldige band met die hond. Ik denk dat het zijn enige goeie vriend was.”

Dat laatste werd pijnlijk duidelijk toen de beschuldigde naar aanleiding van de feiten in de gevangenis belandde. “Ik heb veel mensen aangesproken in zijn entourage om een brief te schrijven, maar niemand deed iets. Maar in de tijd dat hij iedereen hielp, kenden ze hem wel.”

In die omstandigheden besloot de getuige dan maar om Jonckheere zelf regelmatig te bezoeken in de gevangenis. “Iedereen wist dat hij aan de rotzooi zat. Maar nu is hij onherkenbaar veranderd. Het is Tommy de junk niet meer. Spijtig dat hij daar zit, maar het is nu zo.” Met een goede begeleiding zou de Oostendenaar volgens Boedts ook na zijn vrijlating op het rechte pad kunnen blijven. “Ik zal hem blijven steunen, zelfs met opvang voor een korte periode. Hij mag gerust bij mij komen.”

Van enige vorm van agressie had de vrijwilliger nooit iets gemerkt. “Mijn eerste gedacht was dat Tommy slachtoffer geworden was van één van zijn ‘vrienden’, tot ik een uur nadien vernam dat het andersom was.”

Moeilijk kind

Woensdagochtend schetste de stiefmoeder van Willy Deweert al een negatief beeld van het slachtoffer. “Op reis in Spanje hebben we niet anders dan miserie gehad. Hij had geen manieren. Hij deed niet wat je vroeg. Een moeilijk kind.”

Maud Tjolle gaf haar stiefzoon nog werk, maar ook dat liep snel verkeerd af. Ook zijn houding bij de dood van zijn vader werd aangehaald. “Hij heeft nooit zijn vader bezocht of gebeld in die zeven jaar dat hij ziek geweest is. Hij is zelfs niet naar de begrafenis gekomen. Bij de notaris heb ik hem wel nog één keer gezien om zijn centen te halen.”

Johan Packet had wel goede herinneringen aan Willy Deweert. “We dronken graag een pintje en gingen naar het voetbal gaan kijken. We supporterden voor Club Brugge Dat was een goeie vriend indertijd.” De getuige zag zijn kameraad wel afglijden. Het slachtoffer kreeg immers te kampen met een alcohol- en drugsverslaving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier