Milde straf nadat man drie messteken krijgt tijdens caféruzie in Brugge: “Feiten werden uitgelokt”

Redactie KW

Een 38-jarige Roemeen heeft in de Brugse rechtbank twintig maanden cel gekregen voor poging tot doodslag. Tijdens een caféruzie in Brugge stak hij een landgenoot drie keer met een mes in de buik. Volgens de rechter werden de feiten uitgelokt.

In de nacht van 29 op 30 november 2019 zat beklaagde Alexandru-Nicolae L. (38) iets te drinken in een café langs de Havenstraat in Brugge. In de zaak, waar bijna uitsluitend Roemenen over de vloer komen, was slachtoffer A.T. (36) samen met enkele landgenoten de bloemetjes stevig aan het buitenzetten. Het beschonken gezelschap zorgde de hele avond voor problemen en toen de beklaagde A.T. aanmaande om niet meer met de wagen te rijden liep het mis.

Dildo

A.T. en zijn entourage keerden zich tegen Alexandru-Nicolae L. “We gaan je vastmaken en een dildo in je anus duwen”, riepen ze terwijl ze met plastieken handboeien zwaaiden. De uitbater werkte hierop het gezelschap buiten en in het tumult sloeg hij een colaflesje stuk op het hoofd van A.T., die bloedend naar zijn auto liep. L. ging hem achterna en stak hem drie keer in de buik met een mes uit de keuken. T. belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar overleefde de feiten.

Alexandru-Nicolae L. werd nog diezelfde nacht opgepakt. Volgens zijn advocaat Paul Maertens handelde de Brugse Roemeen in een paniekreactie. “Hij had iemand horen roepen dat het slachtoffer een pistool uit zijn wagen moest halen”, pleitte hij. “Hij vreesde voor zijn leven, maar had niet de bedoeling om die man te doden.”

Uitlokking

Het openbaar ministerie had vier jaar cel gevraagd voor L., maar volgens de rechter was er sprake van uitlokking. Het slachtoffer werd bijgevolg voor 40 procent verantwoordelijk gesteld voor zijn eigen verwondingen. Hij kreeg van de rechter een voorlopige schadevergoeding toegekend van 3.000 euro.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.