Michel Van den Brande krijgt zes maanden cel met uitstel voor bedreiging ex-werknemer
Michel Van den Brande, de zaakvoerder van stellingbouwer Kontrimo die vorig jaar opgepakt werd na het uiten van bedreigingen aan een ex-werknemer op Facebook, is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel en een geldboete van 800 euro met uitstel. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank vandaag beslist.
Van den Brande, die bekend raakte na zijn deelname aan het televisieprogramma ‘The Sky is the Limit’, postte vorig jaar op Facebook verschillende keren over een ex-werknemer die zijn bedrijf zou opgelicht hebben. In de Facebookposts uitte hij bedreigingen aan het adres van de ex-werknemer en verklaarde hij hem “vogelvrij”. Van den Brande vermeldde de naam en het adres van de ex-werknemer en publiceerde foto’s van zijn woning. Volgens Van den Brande stak de man, die verantwoordelijk was voor de boekhouding, geld van de firma in eigen zak.
Van den Brande werd in september vorig jaar opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, maar die liet hem vrij onder voorwaarden. Het onderzoek liep wel verder en de raadkamer besliste dat hij zich moest verantwoorden voor de rechtbank voor belaging en bedreigingen.
“Neem geen woord terug”
“Ik ben het slachtoffer en ik neem geen woord terug van wat ik gezegd hebt”, zei Van den Brande bij de behandeling van de zaak vorige maand in de Gentse correctionele rechtbank. Het openbaar ministerie wou een signaal dat de feiten niet door de beugel kunnen, maar vorderde geen celstraf maar “een principiële bestraffing” voor Van den Brande.
De correctionele rechtbank legde Van den Brande woensdag zes maanden cel met uitstel en een geldboete van 800 euro met uitstel op. De motivering van het vonnis is nog niet beschikbaar. Van den Brande, die woensdag niet aanwezig was, kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.
“We gaan het vonnis eerst bekijken en dan beslissen of we in beroep gaan”, zegt Tim Smet, de advocaat van Van den Brande. Hij werd veroordeeld voor zowel bedreigingen als belaging tegenover twee ex werknemers, zo meldt de rechtbank in een persbericht. “Op 25 augustus 2023 leggen twee personen een klacht neer tegen de bedrijfsleider van een firma in stellingbouw, en dit wegens belaging, laster en eerroof, bedreigingen en poging tot moord. Beide personen (een man en een vrouw) waren enkele weken eerder bij het bedrijf ontslagen, volgens hen onterecht.”
“Sindsdien werden zij door de bedrijfsleider onophoudelijk belaagd en bedreigd met de dood, onder andere telefonisch (sms) en via Facebook. De bedrijfsleider stuurde ook twee mannen op hen af, kwam naar hun woning en maakte hun persoonlijke gegevens op verschillende manieren publiekelijk bekend.”
Opgelicht
Van den Brande verklaarde dat de mannelijke ex-werknemer hem had opgelicht. Het onderzoek tegen die man loopt nog. “De beklaagde (Van den Brande, red.) geeft toe dat hij heel kwaad reageerde toen hij vaststelde dat de mannelijke ex-werknemer ook nog geld van hem had gestolen. Hij bevestigt dat hij berichten heeft verzonden, dreigementen heeft geuit en op 22 augustus 2023 samen met een man naar het huis van de ex-werknemer is gegaan (die woonden als koppel samen). De vrouwelijke ex-werknemer is daar naar buiten gekomen en probeerde hen weg te sturen. De beklaagde heeft dan foto’s van het huis genomen. De beklaagde heeft daarna de feiten en de foto’s van het huis online geplaatst en aan bepaalde media bezorgd”, stelt de rechtbank.
“Het feit dat de beklaagde mogelijks een gegronde reden had voor zijn kwaadheid ten aanzien van de mannelijke ex-werknemer doet daarbij geen afbreuk aan de wederrechtelijkheid van zijn ongepaste en onrechtmatige reactie daarop”, oordeelde de rechtbank.
Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank ook rekening met onder meer “de ernstige feiten die in hoofde van de beklaagde getuigen van een enigszins verstoord waarden- en normenpatroon. De beklaagde heeft aangetoond dat hij op het moment van de feiten onvoldoende respect had voor andermans psychische integriteit. De beklaagde moet leren zijn gedrag en uitlatingen onder controle te krijgen.”
Van den Brande kon geen opschorting van straf meer krijgen omwille van zijn strafrechtelijk verleden. Het ging om “zeven eerdere politionele veroordelingen, negen eerdere correctionele veroordelingen (waarvan verschillende voor agressiedelicten die wel van veel vroeger dateren) en enkele sociaal-strafrechtelijke veroordelingen in het kader van de uitbating van zijn firma”.
Behalve de celstraf en boete met uitstel moet Van den Brande de twee slachtoffers een schadevergoeding van elk 1 euro. “De burgerlijke partijen konden geen stukken voorleggen waaruit bleek dat zij psychologische begeleiding nodig hadden en bepaalde jobaanbiedingen waren misgelopen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier