Mensensmokkelaars vragen in beroep vrijspraak

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

De verdediging van twee Afgaanse vermeende mensensmokkelaars vragen in beroep de vrijspraak. “De mensensmokkelaars waren Koerden, geen Afghanen!”

De politie van de zone Westkust werd op 21 januari vorig jaar rond 5.20 uur opgebeld door een bewoner van de Dynastielaan in De Panne. De getuige vertelde dat een man van vreemde origine met natte kleren net bij hem had aangebeld.

De Afghaanse vluchteling verklaarde dat hij zich samen met dertien andere transmigranten aan de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk had gewaagd. Het bootje was echter gekapseisd. Niet veel later werden vijf andere vluchtelingen uit Iran opgepakt.

Ongeveer twee uur eerder had de politie in De Panne een verdachte auto met Franse nummerplaat onderschept. Samiullah K. (27) en Asif K. (30) verklaarden goede vrienden te zijn uit de regio van Parijs. Aanvankelijk beweerden dat ze een reisje wilden maken naar Duinkerke, maar verkeerd waren gereden. Onderzoek van hun gsm’s wees uit dat de eerste beklaagde een screenshot van een locatie in De Panne naar de bestuurder van het voertuig had gestuurd.

Bovendien had Samiullah K. vaak telefonisch contact met een Nederlands nummer dat ook aan het Afghaanse slachtoffer kon gelinkt worden. In eerste aanleg werden ze veroordeeld tot zeven en zes jaar cel. Maar in beroep blijven ze ontkennen.

“Op fotoherkenning reageren de vluchtelingen negatief naar de cliënten. Bovendien zeggen de vluchtelingen dat de smokkelaars Koerden waren en geen Afghanen.” Ze blijven bij het verhaal dat de ene de andere naar Duinkerke moest voeren als vriendendienst. “Met dat bootje dat in De Panne gevonden werd, hebben ze niks te maken!”

Maar volgens het openbaar ministerie zijn ze ongeloofwaardig. “Ze hebben schrik van het hoger niveau!” Bovendien vindt de procureur-generaal het schandalig dat de mensen in het putje van de winter in een gammel bootje op de Noordzee werden gestuurd. Voor Asif K. vorderde hij een straf met uitstel omdat het voor hem duidelijk is dat de man slechts hand- en spandiensten verleende.

“Hijzelf woonde illegaal in Parijs. Wellicht wou hij zelf naar Engeland, maar had hij daarvoor de middelen niet. Daarom moest hij wellicht eerst een aantal keer helpen.” Voor Samiullah K., die zeven jaar kreeg in eerste aanleg, was hij harder. Een straf van vijf jaar is voor de procureur-generaal het absolute minimum.

Uitspraak op 13 april.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier