Mensensmokkelaar veroordeeld tot twee jaar cel

Redactie KW

Een 43-jarige Vietnamese taxichauffeur uit de buurt van Parijs is in beroep veroordeeld tot twee jaar cel voor mensensmokkel. De man werd bijna een jaar geleden gevat in Beselare, een deelgemeente van Zonnebeke. In zijn wagen zaten drie minderjarige landgenoten.

Buurtbewoners merkten op 13 maart 2019 drie Franse taxi’s op in de Oude Hondstraat in Beselare. Ze vonden de situatie verdacht en verwittigden de politie. Bij aankomst was een van de voertuigen al vertrokken. Aan boord van de twee overgebleven wagens zaten tien Aziaten. Eén chauffeur had volgens de agenten een goede uitleg klaar en mocht beschikken.

Zijn collega, een 43-jarige Vietnamees uit de streek rond Parijs, Thanh H.N., werd wel opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Aan boord van zijn voertuig zaten drie Vietnamezen van 15, 16 en 17 jaar. Het onderzoek wees uit dat hij meerdere keren in België was geweest, ook al ontkende hij dat aanvankelijk met klem. De Vietnamees ontkende ook elke betrokkenheid bij mensensmokkel.

‘Naïef geweest’

“De slachtoffers uit de wagen van mijn cliënt werden niet verhoord en dat maakte het moeilijk”, pleitte zijn advocate Nadia Lorenzetti. “Na zijn arrestatie is hij in paniek geraakt en heeft hij gelogen over het feit dat hij meermaals in België was geweest.”

“Hij reed meestal ‘s nachts en zag dit als een gewone opdracht. Mijn cliënt zit hier als enige. Waarom zijn die twee anderen niet vervolgd? Hij werkt nog altijd voor dezelfde firma en is misschien naïef geweest. Hij heeft op dat vlak zijn lesje geleerd.”

‘Zonneklaar’

Aanvankelijk werd de man vrijgesproken, maar het parket ging in beroep. Voor procureur-generaal Peter De Smet was het duidelijk dat de man zijn landgenoten wou helpen. “Wat doet een Parijse taxichauffeur in de winter in het holst van de nacht op een onverlichte wegel in het hol van Pluto ? Voor mij is het zonneklaar!”

Ook het hof volgde die stelling en veroordeelde hem tot twee jaar effectief. Hij kreeg ook een boete van 24.000 euro, waarvan 16.800 euro met uitstel. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.