Menenaar krijgt twee jaar cel voor uitbuitingspraktijken in zijn Kortrijkse bakkerij

Redactie KW

Een 53-jarige bakker uit Menen, die een zaak uitbaat in Kortrijk, heeft voor de Brugse rechtbank twee jaar celstraf gekregen, de helft met uitstel, en 16.000 euro boete voor zwartwerk, illegale tewerkstelling en uitbuiting.

Bij een controle op zondagavond 29 maart 2020 omstreeks 22.30 uur werden in de Kortrijkse bakkerij ongewone activiteiten vastgesteld. Er werden vijf personen aangetroffen, onder wie een kuisvrouw. Er volgde een periode van observaties waarbij regelmatig gezien werd hoe mensen ’s nachts met de fiets aankwamen en met gedoofde lichten in de bakkerij werden binnengelaten. Op 29 oktober volgde een inval en werden twee mannen aangetroffen die meteen naar de zolder vluchtten. Ze bleken illegaal in het land.

Zaakvoerder A.Y. was op dat moment al geen onbekende bij het gerecht. De 53-jarige Turk, die al twintig jaar in België woont, liep in 2018 al eens tegen de lamp wegens zwartwerk en illegale tewerkstelling. Hij kreeg toen acht maanden celstraf met uitstel en een fikse geldboete. “Mij zien jullie hier nooit meer terug”, garandeerde hij. Loze woorden, blijkt nu.

Erbarmelijke omstandigheden

Tijdens het proces schetste de procureur de erbarmelijke omstandigheden waarin de illegalen op de zolder verbleven. “Ze sliepen op een vuile matras in een muffe kamer, waar geen daglicht was en die vochtproblemen kende. De elektriciteit deugde niet wat leidde tot een brandgevaarlijke toestand. De betrapte werknemers vluchtten trouwens nog weg van de politie via de omliggende daken. Zo gaan wij in België niet om met onze werkkrachten.”

De procureur vroeg 30 maanden effectief en 48.000 euro boete. Zelf drong A.Y aan op de vrijspraak. “Die arbeiders waren familie van hem en hij zou hen nooit zo behandelen”, pleitte de raadsman van de Menenaar. “Tijdens die controle was hij voor lange tijd in Turkije en wist hij niet dat zij in de bakkerij aan het werk waren of verbleven. Dat mocht niet, maar dat kon hij niet weten. De bakkerij draait momenteel zeer goed met acht arbeidskrachten.” (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.