Meisje (15) opgesloten in kleine ruimte, moeder en stiefvader riskeren zware celstraffen

Links zie je de moeder van het meisje.© BB
Links zie je de moeder van het meisje.© BB
Redactie KW

Een meisje van 15 jaar oud zat begin oktober een hele nacht opgesloten in de opbergruimte van een uitschuifbaar zetelbed in het appartement van haar moeder (38) en haar toenmalige stiefvader (30) in De Panne.

Het meisje werd gezocht door de politie na het weglopen uit een instelling, maar moeder en stiefvader hielden haar verborgen. Ze werden die avond opgepakt en pas de volgende morgen biechtten ze op dat het meisje nog steeds in het zetelbed zat. Ze riskeren zware celstraffen. “U had de dood van uw dochter op uw geweten kunnen hebben. Het meisje was in ademnood.”

Het meisje was al meerdere keren weggelopen uit de instelling De Zandberg in Varsenare. Volgens het openbaar ministerie stookte haar moeder het meisje op om dat te doen, omdat ze niet akkoord ging met de uitspraak van de jeugdrechter. Die had geoordeeld dat het meisje geplaatst moest worden wegens een slechte thuissituatie. De politie viel op de avond van 5 oktober binnen in het appartement van mama en stiefpapa in De Panne, omdat de vermoedens groot waren dat ze daar verbleef. Er was evenwel niets te vinden.

Aan dood ontsnapt

Stiefvader Kristof G. gedroeg zich echter erg weerspannig, met schoppen en slagen richting de politie. Hij probeerde ook hun mondmaskers af te trekken. In het appartement voltrok zich heel wat oproer, maar zonder resultaat. Beiden werden meegenomen naar het commissariaat, maar de verhoren duurden echter veel langer dan moeder Mieke L. en de stiefvader dachten. “‘s Morgens moesten ze schoorvoetend opbiechten dat de dochter nog steeds in het zetelbed opgesloten zat. Ze werden namelijk ongerust. Onmiddellijk keerde een patrouille terug. Op dat moment was het meisje zelf ternauwernood kunnen ontsnappen. Het had echter weinig gescheeld. Uit berichtjes naar haar vriendje blijkt dat ze amper kon ademen. U had de dood van uw dochter op uw geweten kunnen hebben, mevrouw”, sprak de procureur ziedend op het proces.

Haak en ring

Het meisje was met haar eigen toestemming in de opbergruimte van het zetelbed gekropen, omdat ze zelf eveneens niet terug naar de instelling wilde. Volgens de verklaringen van de moeder en stiefvader was het lang niet de eerste keer dat ze zich er schuil hield of moest houden. “In de opbergruimte van het zetelbed waren tussenschotten verwijderd zodat het meisje er nét volledig in paste. Binnenin was een haak en ring bevestigd, zodat de opbergruimte van binnenuit gesloten kon worden om uit de greep van de politie te blijven. Zelf kon het meisje het zetelbed echter niet openschuiven, met bijna fatale gevolgen “, ging de procureur verder.

37 maanden cel

Er werd 37 maanden gevangenisstraf gevraagd voor de moeder en 30 voor de stiefvader. Voor de moeder eiste het openbaar ministerie dus een zwaardere straf, omdat zij als moeder meer verantwoordelijk draagt en net extra beschermend zou moeten optreden. Ze wordt vervolgd voor de tenlastelegging ‘onttrekking van minderjarige personen aan wie de jeugdrechtbank hen heeft toegewezen’. De stiefvader wordt vervolgd als mededader en ook nog voor weerspannigheid. De advocate die de rechten het meisje behartigde als voogd ad hoc, eiste 750 euro schadevergoeding voor het meisje. “ Ze werd als een hond opgesloten. Ook bij de vorige keren dat dat gebeurde, maakte ze al melding van zuurstofgebrek. Dit had écht faliekant kunnen aflopen. Dit zijn huiveringwekkende feiten”, aldus de advocate.

Schuld in elkaars schoenen

Intussen zijn Kristof G. en Mieke L. uit elkaar en schuiven ze de schuld in elkaars schoenen. “Ik wist niet van dat zetelbed”, sprak de moeder. Het openbaar ministerie geloofde er niets van. De stiefvader zei dan weer dat hij het meisje verborgen hield omdat hij anders naar de gevangenis moest. “Ik vond dat ze in de instelling moest blijven omdat ik niet in de problemen wou komen. Ze was echter tóch bij ons, dus hebben we haar verstopt. Als ze werd gevonden door de politie, zouden ze ons opsluiten. Nu is het natuurlijk veel erger uitgedraaid. Maar ze kon écht wel ademen, hoor”, klonk zijn verweer. Het openbaar ministerie vond die uitspraak van weinig realiteitszin en besef getuigen.

Hun advocaten probeerden de feiten in hun context te plaatsen en vroegen gunsten in de vorm van een opschorting, werkstraf of celstraf met probatie-uitstel. “Uiteraard hadden ze meteen moeten melden dat het meisje er verstopt zat”, klonk het. Vonnis 19 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier